Dom mot högerextrem profil fastslås av hovrätten | Expo.se

Dom mot högerextrem profil fastslås av hovrätten

Publicerad 2023-10-10 13:42

Högerextremisten Arne Weinz döms för att i flera inlägg på sociala medier hetsat mot muslimer.

Arne Weinz döms även i hovrätten för att på sociala medier hetsat mot muslimer och invandrare. Bilden är ett kollage.

Svea hovrätt fastställer domen mot den högerextrema profilen Arne Weinz som dömts för sex fall av hets mot folkgrupp.  

Svea hovrätt slog på måndagen fast Attunda tingsrätts dom från mars förra året om att Arne Weinz gjorde sig skyldig till hets mot folkgrupp. I sex inlägg har han på Facebook pekat ut muslimer och invandrare som bland annat terrorister, kriminella och gangsters.

Arne Weinz döms till villkorlig dom och dagsböter. Hovrätten ändrar endast dagsböterna storlek genom att sänka dem något.

Arne Weinz har de senaste åren kommit att bli en profilerad aktör inom den svenska extremhögern. Framför allt har han agerat i sammanhang som kan kopplas till det så kallade Nätverket, som bland annat driver en konspirationsteoretisk sajt och står bakom den så kallade alternativa bok- och mediemässan.

Expo har tidigare uppmärksammat att Arne Weinz vid upprepade tillfällen hetsat mot såväl muslimer som judar på sina sociala medier. Han har även författat ett antal antimuslimska romaner som han ger ut på eget bolag.

Lyssna på Studio Expo om extremhögerns dystopier:

Arne Weinz har i förhör gjort gällande att de kommentarer han dömts för skrivits av en vän. Något såväl tingsrätten som hovrätten menar är en efterkonstruktion.

Weinz menade också i sitt försvar att inläggen ska ses som en del av en allmän debatt, vilken han har roll i som ”författare och opinionsbildare”. Rätten menar dock att inläggen ”klart överskrider gränsen för en saklig kritik och debatt”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons