Ledargestalt i coronaprotesterna attackerade vakt – döms | Expo.se

Ledargestalt i coronaprotesterna attackerade vakt – döms

Publicerad 2023-10-18 13:26

Fritjof Persson åtalas vid Stockholm tingsrätt för våld mot tjänsteman efter att han uppträtt aggressivt mot väktare på systembolaget.

Fritjof Persson döms för att ha uppträtt våldsamt på ett Systembolag i Stockholm.

En av ledargestalterna inom de konspirationstroende coronaprotesterna, Fritjof Persson, dömdes på onsdagen för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Detta efter en händelse på ett systembolag i Stockholm. Tidigare i år dömdes han även för flera fall av hets mot folkgrupp.

Fritjof Persson döms vid Stockholm tingsrätt till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Han döms mot sitt nekande för att i november förra året angripit en väktare genom att slita i hennes hår och trycka ned hennes huvud mot golvet.

Det konstateras i domen att han ryckt av delar av hennes hår. Fritjof Persson ska även betala ett skadestånd till väktaren på 10 000 kronor.

Upprinnelsen till händelsen var att två väktare avvisade Fritjof Persson från butiken efter att han uppträtt aggressivt och förolämpade mot dem, då de inte ville vakta hans väskor.

Fritjof Persson var en av de mer framträdande aktivisterna inom den konspirationstroende miljö som låg bakom protesterna under coronapandemin. Han har efter detta forsatt att sprida konspirationsteoretisk propaganda.

I början av februari dömdes han för tre fall av hets mot folkgrupp, vilket Expo tidigare har rapporterat om.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons