Italienska fascister gripna på Atens flygplats – deporteras | Expo.se

Italienska fascister gripna på Atens flygplats – deporteras

Publicerad 2023-11-01 13:24

Aktivister från Italienska fascistgruppen CasaPound gripna i Grekland.

Aktivister från Italienska fascistgruppen CasaPound gripna i Grekland. Bilden är från ett annat tillfälle.

21 medlemmar i nyfascistiska CasaPound har gripits på väg in i Grekland. Aktivisterna ska ha rest till Aten för att hedra två medlemmar från grekiska Gyllene gryning som dödades för tio år sedan.

Grekisk polis har under gårdagen gripit 21 medlemmar av den italienska nyfascistiska gruppen CasaPound på Atens flygplats. Det rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini.

CasaPound är ett högerextremt och rasistiskt nätverk som växt fram i Italien sedan det tidiga 2000-talet, mest känt för sina husockupationer och för att kombinera våldsamma metoder med social och kulturell verksamhet.

CasaPound-aktivisterna ska ha rest till Aten för att delta i ett planerat illegalt massmöte anordnat av grekiska nazister. Mötet, som har förbjudits av grekisk polis, ska hedra två medlemmar i det grekiska, numera bannlysta, nazistpartiet Gyllene gryning som dödades 2013. Den grekiska ytterhögerns mediakanaler har sedan i somrats uppmanat europeiska fascister att delta i mötet i Aten, som planeras äga rum under onsdagen.

De italienska fascisterna kommer att deporteras från Grekland, uppger Kathimerini.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons