Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Regeringen verkar ha bestämt sig. Sverigedemokraterna ska fredas från kritik och deras politik på migrations- och integrationsområdet ska genomföras.

Återvändandecenter, tidsbegränsat SFI, ett mer svårtillgängligt välfärdssystem för asylsökande, långa tider i förvar och en angiverilag som ska tvinga offentliganställda att agera gränspolis i stället för förskolepedagog, kurator eller bibliotekarie.
 
En av de senaste frågor regeringen går fram med är SD:s punkt i Tidöavtalet om att ”bristande vandel” ska vara skäl för att utvisa personer ur landet. SD:s partistyrelse vill göra ändringar i partiets principprogram och införa möjligheten att göra svenska medborgare statslösa. Enligt SD:s partisekreterare är det till och med ”en viktig princip” – och även i det ser de ut att ha regeringspartierna med sig på tåget.
 
I takt med utvecklingen i spåren av kriget mellan Israel och Hamas kan vi se hur frågan om antisemitism blir alltmer politiserad. Ytterhögern använder begreppet som ett politiskt slagträ i stället för att faktiskt verka för att trycka tillbaka den utveckling av ökat hat och hot mot judar i Sverige som synliggjorts de senaste veckorna.
 
Enligt SD:s riksdagsledamot Josef Fransson så är judar inte heller svenskar. Han skriver också att det är en syn som hela SD delar. När vi vill fråga partiet om saken så svarar de inte.

Det här är fonden när Sverigedemokraterna i helgen har landsdagar i Västerås. Som vanligt är Expo inte välkomna. Våra granskningar kommer väl till pass för partiet när de vill göra vitbok. Men någon ackreditering till landsdagarna, där partiets framtidsvisioner och viktiga beslut diskuteras, beviljas vi inte. Vi är vana vi det – SD brukar inte vilja ha oss som granskar partiet där. Skillnaden nu från tidigare år är att partiet i dag är med och styr Sverige.

Det här stoppar såklart inte Expo från att fortsätta granska SD och andra rasistiska grupper. Men det väcker frågor om regeringens demokratiska reflexer. I dag ser vi inget av det motstånd som M, KD och L tidigare utlovat mot SD:s mest långtgående islamofobi, konspirationsteorier om ett pågående folkutbyte och inskränkningar av rättsstatsprinciper i asylprocessen.

SD kommer att flytta fram sina positioner – de känner av vilket enormt genomslag de fått i regeringens politik. Redan inför helgens landsdagar har utspel från olika partiföreträdare stått som spön i backen. I sin jakt på en bit av den sverigedemokratiska väljarkakan bör regeringen komma ihåg vilka värden man spelar med när man låter SD styra över några av demokratins vitalaste områden.

Lyssna på Studio Expo:

För Sverigedemokraterna är, trots sitt väljarstöd och genomslag i regeringssamarbetet, inte ett parti som alla andra. Det är ett parti, som så fort de ser en chans att göra Sverige lite mer auktoritärt, tar den. Ett parti som framgångsrikt lyckats förändra bilden av sig själv, utan att för den sakens skull göra för stora avsteg från den politik man alltid velat genomföra.

Tyvärr ser vi mycket lite av den konservativa och liberala motståndskraft man hade kunnat förvänta sig mot SD:s nationalistiska reformkraft i dagens regering.

Anna Fröjd är Expos chefredaktör.
Texten publicerades först i Expos nyhetsbrev. Prenumererar du inte? Skriv upp dig här.

Ämnen i artikeln