Amerikanska politiker vill terrorstämpla NMR

Publicerad 2019-10-21 11:41

NMR:s närvaro i Almedalen ledde till våld och hot.

NMR-anhängare i Almedalen.

I ett brev till USA:s utrikesminister Mike Pompeo kräver demokratiska kongresspolitiker att flera högerextrema organisationer ska terrorstämplas av USA. En av de organisationer som nämns specifikt är Nordiska motståndsrörelsen.

Det är 40 demokrater i den amerikanska kongressen som har undertecknat brevet, med ledamoten Max Rose i spetsen, rapporterar Aftonbladet.

Med bakgrund av de senaste årens högerextrema terrordåd i bland annat nyzeeländska Christchurch, frågar sig politikerna varför USA inte har fler högerextrema organisationer på sin lista över utländska terrororganisationer.

Förutom Nordiska motståndsrörelsen, nämns också den högerextrema Azov-bataljonen som strider i Ukraina, samt den brittiska nazistiska organisationen National Action.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.