Amerikanska politiker vill terrorstämpla NMR | Expo.se

Amerikanska politiker vill terrorstämpla NMR

Publicerad 2019-10-21 11:41

NMR:s närvaro i Almedalen ledde till våld och hot.

NMR-anhängare i Almedalen.

I ett brev till USA:s utrikesminister Mike Pompeo kräver demokratiska kongresspolitiker att flera högerextrema organisationer ska terrorstämplas av USA. En av de organisationer som nämns specifikt är Nordiska motståndsrörelsen.

Det är 40 demokrater i den amerikanska kongressen som har undertecknat brevet, med ledamoten Max Rose i spetsen, rapporterar Aftonbladet.

Med bakgrund av de senaste årens högerextrema terrordåd i bland annat nyzeeländska Christchurch, frågar sig politikerna varför USA inte har fler högerextrema organisationer på sin lista över utländska terrororganisationer.

Förutom Nordiska motståndsrörelsen, nämns också den högerextrema Azov-bataljonen som strider i Ukraina, samt den brittiska nazistiska organisationen National Action.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons