Arkivet | Expo.se

Läs mer om #Arkivet

Sverigedemokraterna har beslutat att de inte kommer redovisa hur de tänker rösta i utskotten. Enligt Sverigedemokraterna görs detta för att försöka tvinga de andra partierna att hålla samtal med dem. Andra partier tror inte på tilltaget.

Publicerad: 
2010-12-10

Det blev alla mot Sverigedemokraterna i gårdagens partiledardebatt. ”Ni är ett fegt parti, dundrade vänsterpartiledaren Lars Ohly, KD:s Göran Hägglund anklagade Sverigedemokratern för att ställa grupp mot grupp och Mona Sahlin påminde om partiets ”rasistiska rötter”.

Publicerad: 
2010-11-04

Sverigedemokraternas budgetförslag innebär att partiet går emot partiets egen politik, det visar Expos granskning. Nu kan partiet komma att omvärdera sin budget.

Publicerad: 
2010-10-28

Sverigedemokraternas kandidat till andre vice talman i riksdagen är en av partiets veteraner. För fem år sedan sparkades han som partiledare efter en häftig intern strid. Nu får han en av de mest prestigefyllda nomineringarna.

Publicerad: 
2010-10-04

Expos granskning visar att 45 av partiets kandidater på har kopplingar till vit maktmiljön. Men enligt Sverigedemokraterna pressekreterare Erik Almqvist är undersökningen ”intetsägande”.
– Det säger ingenting om partiet ärligt talat. Av de här personerna har jag svårt att se att någon av dem har gjort något fel, säger han.

Publicerad: 
2010-09-10

Förra året avslöjades det att Sverigedemokraternas toppkandidat i Göteborg, Patrik Ehn, tidigare varit aktiv i nazistiska grupper. Då skyllde han på han var ung och egentligen inte ställde sig bakom rasismen. Dokument som Expo tagit del av ger en helt annan bild.

Publicerad: 
2010-09-10

Expos granskning av Sverigedemokraternas valkandidater visar att åtminstone 21 av dem är medlemmar på det nazistiska forumet Nordisk.nu.

Publicerad: 
2010-09-10

”Köttbullspatrioten”. Så kallades Mattias Karlsson av den lokala nazistledaren i den lilla småländska samhället han växte upp.
– Han brukade kalla mig köttbullspatriot eftersom jag tyckte att det inte är vad man har för hudfärg som är avgörande utan vad man har för mentalitet. Det var ju totalt oviktigt tyckte han. Det var liksom rasen som var det viktiga, berättar han i boken Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna.
I dag är Mattias Karlsson en av de ledande ideologerna inom partiet. Under de senaste åren har han varit med och omvandlat hela Sverigedemokraterna till ett ”köttbullepatriotiskt” parti. Numera tillämpar partiets vad man kallar öppen svenskhet, att vem som helst kan bli svensk om man bara vill.
Sverigedemokraterna vill förändra bilden av sig själva.
Som pressekreterare och ideolog är det Mattias Karlsson som ska göra jobbet.

Publicerad: 
2010-08-24

– Han var det minst dåliga alternativet.
Gorm Lind, före detta Sverigedemokrat, minns hur de resonerade i den valberedning som föreslog Jimmie Åkesson till partiledare inför partiets riksårsmöte 2005. Jimmie Åkesson hade förmågan att ta pressen men ansågs vara alldeles för ung.
I dag har han blivit äldre, fått en ny stil och är partiets självklara ledare. Jimmie Åkesson kan bli den person som får Sverigedemokraterna att nå de eftertraktade platserna i riksdagen.

Publicerad: 
2010-08-24

Med bara fyra år som partimedlem har Carina Herrstedt gjort snabb karriär inom Sverigedemokraterna. Hon blev aktiv i partiet strax före valet 2006 och är idag andre vice partiordförande på riksnivå och vice partiordförande i Sverigedemokraternas syddistrikt.

Publicerad: 
2010-08-24

Den person i Sverigedemokraterna som tydligast har profilerat sig som islams största belackare är riksdagskandidaten Kent Ekeroth.

Publicerad: 
2010-08-24

Daniel Höglund är pådrivande i att få Svenskarnas parti etablerat på den politiska kartan. 32 år gammal har han vigt nästan halva sitt liv i ”kampen” för ett ”rasrent” Sverige.

Publicerad: 
2010-08-24

2006 gick Sven-Olof Sällström in i Sverigedemokraterna. 2009 toppade han partiets lista till EU-parlamentet. 2010 är han en av partiets mest framträdande profiler. Den 42-årige butikschefen och före detta officeren från Östersund, med EU-frågor och arbetsrätt på agendan, har gjort en blixtsnabb karriär inom partiet.

Publicerad: 
2010-08-24

Sidor