Blandad framgång i valet | Expo.se

Blandad framgång i valet

Publicerad 2003-04-19 08:26

(Expo Nyhetsbrev 1-98)Valalliansen Skånes Väl (SV) består av 17 lokala småpartier som kan definieras som högerpopulistiska. Den gemensamma nämnaren är motstånd till invandring.

SV bildades 1997 av fem viktiga missnöjespartier; Sjöbopartiet, Skånepartiet, Framstegspartiet, Centrumdemokraterna och Kommunens Väl i Kävlinge. Ordförande i SV är Per-Ingvar Magnusson från Sjöbopartiet och vice ordförande är Harry Franzén från Centrumdemokraterna.

SV vann 47 mandat (52 om man räknar in KV/Kävlinge) med ett program som har stopp för all flyktinginvandring som viktigaste fråga. Partiet kräver även avskaffande av »spritmonopolet», minskad byråkrati och att kärnkraftverket i Barsebäck ska behållas. Valbudskapet uppmuntrar politikerförakt och etablerade politiker be-skrivs som korrumperade eller »köpta«.

Totalt har skånska missnöjespartier fått fler mandat än Miljöpartiet och marginellt mindre än Folkpartiet. Ändå finns orsak att påstå att valet för SV:s del inte blev den stora framgång som man hoppats på. Jämfört med 1994 års val (då de fem grundande partierna i SV tillsammans tog 48 mandat) har rörelsen stått nästan stilla – detta trots att alliansen vuxit från fem till sexton småpartier. En orsak torde vara att SV haft betydligt hårdare konkurrens i årets valrörelse, inte minst från SPI, som tog 30 mandat.

SJÖBOPARTIET. Valets stora förlorare var SjP som halverades. I Sjöbo minskade partiet från 16 till 8 mandat. En viktig förklaring till bakslaget för Sven-Olle Olsson är att inget av de etablerade partierna har laborerat med försök till kommunsamarbete med SjP. Tvärtom har fronten mot partiet varit tämligen massiv.

SjP fick ett plåster på såren genom att de plockade hem 4 mandat i Kristianstad, där partiet tidigare bara hade ett.

KOMMUNENS VÄL. Den andra stora förloraren var Kommunens Väl i Kävlinge, som förlorade 3 av sina 8 mandat. Tidigare i år drog sig KV ut ur samarbetet med Skånes Väl sedan partiledaren Kenneth Sandberg hoppat över till Sverigedemokraterna.

Avhoppet har uppenbarligen skapat oreda. Med Sandberg som ledare var KV/Kävlinge en av initiativtagarna till Skånes Väl, och intimt förknippad med framväxten av den invandrarfientliga kampanjorganisationen Folkviljan och Massinvandringen, som stöds av grupper som Blågula Frågor och Fri Information.

© Expo 1998

Mandat för Skånes väl

BJUV
Framstegspartiet (2 mandat)
Allan Jönsson och Gunilla Jönsson

BURLÖF
Burlövs Väl (3 mandat)
Lars-Anders Espert, Dahn Pettersson, Doris Brunstorp

ESLÖV
Eslövspartiet (2 mandat)
Lars Zander och Gösta Kristensson

HÖRBY
Hörbypartiet (4 mandat)
Stellan Persson, Carl-Axel Sandberg och Bert-Eric Svensson

KRISTIANSTAD
Sjöbopartiet (4 mandat)
Berit Andersson, Wilhelm Stührenberg, Nils-Edvin Andersson och Sten Stührenberg

LANDSKRONA
Framstegspartiet (4 mandat)
Peter Cederholm, Lennart Håkansson, Carina Jacobsson och Anders Lindell

MALMÖ
Skånepartiet (2 mandat)
Carl P Herslow och Bengt Larwik

SJÖBO
Sjöbopartiet (8 mandat)
Sven-Olle Olsson, Per-Ingvar Magnusson, Anja Möller, Nils-Ingvar Nilsson, Pia Almgren, Thomas Söderlin, Anders Nilsson och Liz Nilsson.

SKURUP
Kommunens Väl (8 mandat)
Åke Svensson, Sven-Ingvar Ohlsson, Inger Steinbichler, Tommy Tränefors, Uno Olsson, Bodil Nylander, Jan Erik Persson, Ingvar Andersson

STAFFANSTORP
Staffanstorpspartiet (3 mandat)
Leif Widmark, Bengt Mårtensson och Joakim Kock

SVALÖV
Centrumdemokraterna/KV (2 mandat)
Harry Franzén och Monica Ohlström-Nilsson

SVEDALA
Skånepartiet (1 mandat)
Kjell Knösfelt

TOMELILLA
Kommunens Väl (3 mandat)
Knut-Åke Persson, Lena Persson och Börje Nilsson

ÅSTORP
Framstegspartiet (1 mandat)
Tony Wiklander

Skånes Väl har fått 47 mandat. Ett antal populistiska småpartier utanför alliansen, däribland Kommunens Väl i Kävlinge, har dessutom fått ett tjugotal mandat på liknande valprogram. Sveriges Pensionärers Intresseparti (SPI), som har en grumlig inställning i invandrarfrågan, har fått 30 mandat i Skåne. Det totala antalet missnöjesmandat ligger därmed omkring 100 mandat.

(c) Expo 1998


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons