DE ETABLERADE PARTIERNAS REAKTION: Enkelt budskap till folk som inte tänker | Expo.se

DE ETABLERADE PARTIERNAS REAKTION: Enkelt budskap till folk som inte tänker

Publicerad 2003-04-17 22:49

(Expo/Svartvitt nr 2-1999) Finns det en jordmån för invandrarfientlighet i Haninge? SD är inte ensamma om att hysa främlingsfientliga åsikter, ens inom kommunhusets väggar. Flera lokalpolitiker påstår att det i själva verket finns »inte två, utan minst tre sverigedemokrater i fullmäktige«.

Staffan Holmberg, socialdemokraternas starke man i Haninge, tar emot i sitt kontor på tionde våningen i centrumhuset med en bedårande utsikt mot Stockholm där Globen liknar en vit golfboll bland höghus stora som tändsticksaskar.

Tillsammans med folkpartisten John Glas och vänsterpartisten Inger Wolf är Holmberg en av de politiker som motarbetar SD:s inflytande i kommunen. De är överens om att SD utgör ett hot mot demokratin.

–Jag tror att SD går framåt mycket tack vare den kris vi genomled i Haninge för några år sedan, säger Holmberg. För att lösa den skapade vi en koalition över partigränserna. Då samlades missnöjet utanför; först i Ny Demokrati och nu i SD som övertagit NyD:s platser.

–Det är helt fel att tiga ihjäl Sverigedemokraterna, säger Holmberg. Men debatten måste ske på våra villkor.

• Vilka frågor attraherar SD:s väljare?

–Invandringen är deras hjärtefråga. Men det är en myt att det finns extra mycket invandrare i Haninge. Det är tio procent, ungefär som i många andra kommuner.

–EU-frågan är också viktig. SD säger »Nej till EU – Ja till Europa«. Det är ett av de få partier som är emot EU och det är det enda som också är motståndare till vänstern. Alltså samlar de missnöjesväljare inom extremhögern.

SD sätter svaga grupper mot andra svaga grupper, till exempel invandrare mot pensionärer. De hävdar att det är invandrarnas fel att pensionssystemet urholkats.

–Deras budskap är enkelt. Det gör att de får röster från folk som inte tänker så mycket, konstaterar han.

Holmberg visar en pärm där han har sparat ilskna brev han fått av SD-sympatisörer. Där finns bland annat ett julkort med hälsningen:

Jag vägrar betala skatt i din svartskallekommun. Jag körde buss dagarna i ända. Blattarna handlade balar med skithuspapper. Det enda dom är duktiga på är att föröka sig. Ditt jävla svin.

–Jag tycker synd om de som skriver sånt här. Man förstår var SD har sitt stöd.

SD:s närvaro i Haninge har skapat en spricka mellan de etablerade partierna.

–Inga partier vill ha samröre med SD utom moderaterna. Jag vill inte dra alla över en kam, men det finns en strömning inom moderaterna som är lyhörd för invandrafientlighet. En ledande moderat har gjort mycket besynnerliga uttalanden om invandrare som lever på bidrag och åker omkring i Mercedes.

Holmberg berättar att SD arbetat för att Fritidsnämnden ska dra in bidraget till kulturföreningen Levande Zon.

–Moderaterna är det enda parti som gett dem stöd i den frågan.
John Glas (fp) är överens med Holmberg om att SD skapar motsättningar i kommunen.

–De förespråkar en sorts Åsa Nisse-kultur med en falsk Sverigeromantik. Deras ideologi ligger nära nazismen.

Vänsterpartiets gruppledare Inger Wolf anser att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt och rasistiskt parti. Men den stora faran i Haninge att är inte SD i sig, utan att de etablerade partierna inte kan hålla rent framför egen dörr, säger hon. SD:s idéer finns även på andra håll i fullmäktige.

–Idag finns det minst tre, inte två rasister i fullmäktige. Rasismen är helt öppen hos Johan Löfgren, en före detta miljöpartist som är utesluten ur sitt eget parti på grund av främlings-fientlighet, säger Wolf.

Kerstin Zachrisson/Expo
© Expo 1999


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons