Annons

Erik Blücher - en »engångsföreteelse«

Publicerad 2003-04-16 23:40

Blüchers engagemang i högerextrema sammanhang är – enligt Hovrätten – en »engångsföreteelse«. Här är den bakgrund Hovrätten kunde ha hittat om de lyft luren och frågat Expo:

På 1970-talet var Erik Blücher partiledare för naziorganisationen Norsk Front. Partiet lades ned sedan en av aktivisterna kastat en bomb mot ett 1 majtåg i Oslo, men ombildades kort därefter under namnet Nasjonalt Folkeparti. Även det partiet lades ned sedan en av medlemmarna genomfört bombattentat mot en moské i Oslo. Flera av ledarna dömdes till långvariga fängelsestraff.

Vid den tiden hade Blücher redan lämnat Norge för att inleda en internationell karriär, först i England och sedan 1983 i Sverige, där han drog igång tidningen Nordic Order, som propagerade för skinnskallar som soldater i den »pan-skandinaviska armén«. Blücher spelade en framträdande roll som inspiratör till Bevara Sverige Svenskt (BSS) och andra rasistgrupper. Unga NRP-aktivister som åtalades för våldsdåd i mitten av 1980-talet erkänner i polisförhören att det var Blücher som kom och höll föredrag och fick upp deras ögon för »judeproblemet«.

Vid mitten av 1980-talet drog sig Blücher mer och mer in i bakgrunden. Han startade tidningen Hardcore Survival och en rad postorderföretag som säljer allting från bombmanualer till skivor med raspiga tal av Hitler.

På 1990-talet övertog han Ragnarock Records, som utvecklats till en av de viktigaste nazistiska och rasistiska propagandaapparaterna.

Ragnarock är motorn bakom Blood & Honour, som propagerar för terrorism och våldsdåd mot svenska staten och »judiska agenter«. Sedan januari i år har Ragnarock mer eller mindre övertagit rollen som ideologisk eller politisk gren för den engelska terroristgruppen C18.

De senaste åren har Blücher åkt land och rike runt och hållit brandtal för unga nynazister i Nationalsocialistisk Front och andra grupper. I ett tal i Mullsjö ifjol uppmanar han aktivisterna att inte lyssna på vad föräldrar eller lärare säger i frågor om rasism och antisemitism. Hans tidningar framför direkta hot mot justitieminister Laila Freivalds; hon beskrivs som »chef för svenska Stasi« och »chef för ZOG:s repressiva apparat«.

Enligt rykten har Blücher övervägt att flytta tillbaka till Norge, sedan den svenska polisens granskning börjat bli alltför närgången. Inom norska polisen ser man med stort intresse fram mot den möjligheten. Hittills har Blücher varit utom räckhåll för dem, men nyligen greps en av hans närmaste män i Norge för ett brandbombsattentat och den norska naziverksamheten skärskådas som bäst.

© Expo 1999
(Expo/Svartvitt nr 3/4 - 1999)


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons