Etnisk rensning i Vålberg | Expo.se

Etnisk rensning i Vålberg

Publicerad 2003-04-16 21:56

I all sin nakenhet är rapporten med titeln Rasistiska trakasserier från Centrum för Folkhälsoforskning i Karlstad en av de ruggigaste skrifter som publicerats i Sverige på många år. Tre forskare har analyserat hatkampanjen mot den riksbekanta familjen Labadi i Vålberg.

Forskarnas slutsatser är dokumenterade med odiskutabel noggrannhet. Rapporten slår fast att systematiska rasistiska trakasserier pågått i närmare tio år och omfattat allt från hot och misshandel till väpnade angrepp och bombattacker. Medan övriga Sverige förfasat sig över den etniska rensningen i Bosnien pågår samma process – om än lågmäld – på vår egen bakgård.

Det intressanta med myndigheternas agerande i Vålberg är att de vägrade att definiera kampanjerna som organiserat politiskt våld. Trots överväldigande bevis om motsatsen slog polis, åklagare och kommunalråd fast att det handlade om »pojkstreck« och att »inga rasistiska motiv« låg bakom attackerna. Det enda sättet att därmed förklara varför familjen Labadi faktiskt attackerades var att uppfinna en orsak. I själva verket, sade man, var attackerna av »personlig karaktär« som delvis »provocerats fram« av offren.

Smaka på denna mening; »Det var judarna själva som provocerade fram nazisternas våld mot judar i Tyskland.«

Myndigheternas blindhet i Vålberg berodde knappast på brist på information eller okunskap. Alla som hade ögon att se med hade kunnat dra korrekt slutsats och agera därefter. När 25 ungdomar från orten samlades framför familjen Labadis hus och ropade rasistiska slagord mitt framför tv-kameror och pressfotografer, måste länspolismästaren i Karlstad ha haft nästan ogenomträngliga solglasögon för att undgå att se vad alla andra såg. Det räckte med att studera symbolerna på kläderna för att slå fast vilken nynazistisk grupp de tillhörde eller sympatiserade med. Vanliga ungdomar syr nämligen inte fast nazimärken på jackorna.

Den enda rimliga slutsatsen är att myndigheterna i Värmland inte ville se vad som pågick. Forskarna drar inga entydiga slutsatser om varför, men ställer frågan om det är så att polisen i Karlstad helt enkelt inte betraktar rasistiskt motiverat våld som allvarliga brottsliga handlingar.

Detta är i så fall långt allvarligare än de faktiska attackerna mot familjen Labadi.

Sedan flera år pågår i Sverige en organiserad invandrarfientlig kampanj. Det handlar inte om rasistiska skin-heads, utan om välsmorda lobbygrupper med akademiker och till synes respektabla medborgare. Ett sådant nätverk är Folkviljan, som Expo berättar om i detta nummer. Nätverket har tonat ned den öppna rasismen och specialiserat sig på att sprida desinformation och påverka attityder hos myndighetspersoner, poliser och politiker.

Det är självfallet inte så att myndigheter är rasister av inneboende automatik. Men myndighetspersoner är precis lika lätta att påverka som vem som helst i samhället. I åtminstone Vålberg är lobbyverksamheten överflödig. Där sköter myndigheterna själva desinformationen precis på det sätt som Folkviljan önskar.

© Expo 1997

(Expo nr 3 - 1997)


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons