Folkviljan - Ny invandrarfientlig lobbygrupp

Publicerad 2003-04-17 00:15

Den 27 april höll den nybildade organisationen Folkviljan och massinvandringen möte på Hotel Winn i Solna med drygt 150 deltagare. Huvudarrangörer var Stockholmsregionens avdelning Nätverk-Ost med Vilhelm Sjölin, Rolf Littorin och Peder Norrby.

Bland talarna märktes Kajsa Ekholm-Friedman, biträdande professor i socialantropologi i Lund, Kenneth Sandberg, ledare för invandrarfientliga Kommunens Väl i Kävlinge, Sten Andersson, moderat riksdagsledamot, och Åke Björck, moderat kommunfullmäktigeledamot i Norrköping.

Bland besökarna noterades Martin Andersson från NyD, Lars Hultén från Sveriges Nationella Förbund, Sven Davidsson från Hembygdspartiet, nazipoeten Curt Eiberling och Bo Almgren från Föreningen Blå-gula Frågor.

Till ordförande för riksorganisationen valdes Kenneth Sandberg från Kävlinge, och övriga i styrelsen är Vilhelms Sjölin från Skärholmen för Nätverk-Ost, Erik Groth Eriksen från Göteborg för Nätverk-Väst, Karl-Johan Lidefelt från Mariestad för Nätverk-Inland och Peder Norrby från Stockholm som representerar den närstående Föreningen Svensk Kultur.

Bland medlemmarna hittas sjöbopartisten Karl Erik Nilsson i Sjöbo med en bakgrund inom Frisinnade Unionspartiet och Svenska Folkets Väl, Berit am Eriksson i Jönköping, författare till den i kretsarna hyllade boken Ögonblick i själva verket, Rune Pettersson i Motala med en bakgrund inom invandrarfientliga Framstegspartiet och Sjöbopartiet, Mikael Rosén i Landvetter från den katolsk-antisemitiska tidskriften Adoremus in aeternum, Gun Kullberg i Stockholm med en bakgrund inom Sverigedemokraterna och Berit di Girolamo i Helsingborg, medlem i Svensk Samling och med en bakgrund inom Framstegspartiet.

Flygblad i olika versioner med anknytning till organisationen har sedan november 1996 spridits på ett flertal orter, däribland Motala, Laxå, Halmstad, Örebro, Lund, Söderköping och Visby. Innehållet i flygbladen har delvis hämtats från Sverigedemokraternas hemsida på Internet.

© Expo 1997
(Expo nr 3 - 1997)


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.