Hembygdspartiet: Flirt med NyD | Expo.se

Hembygdspartiet: Flirt med NyD

Publicerad 2003-04-16 23:21

HbP, som leds av »pastor« Tommy Rydén, uppmanar sina sympatisörer att rösta på Ny Demokrati i riksdagsvalet 1998. HbP kommer troligen att söka aktivt valsamarbete med det forna riksdagspartiet. På kommunal nivå planerar HbP att ställa upp med egna kandidater på en rad orter. Medlemmarna uppmanas att vara aktiva inom hembygdsföreningslivet och inom hemvärnet.

Partiorganet Grindvakten, vars ansvarige utgivare är veteranen Leif Zeilon/Ericsson, har efterhand blivit allt tydligare i sin framtoning. I senaste numret publiceras en dikt av nazipoeten Curt Eiberling, och en intervju med partimedlemmen Nils Erik Rydström, mjölkbonde i Moheda i Småland med ett förflutet inom bland annat Nordiska Rikspartiet, som sedan 1961 utgett Wärendsbladet. Intervjuad blir också greve Magnus Stenbock på Herrborum slott utanför Söderköping. EU-motståndaren Stenbock har tidigare odlat kontakter med Per Engdahl och Nysvenska Rörelsen.

Grindvakten har annonser för böcker som Arisk världsåskådning av den tysk-engelske antisemiten Houston Chamberlain, och Nordlandet i fara av rasbiologen Herman Lundborg.

HbP har också en maildomän och en hemsida på gång på Internet där brevskrivaren och partimedlemmen Martin Andersson från Malmö skriver om en husrannsakan hos en NS-aktivist på Ekerö, och om det mandat i Ekerö kommunfullmäktige som partiet har övertagit från SD, och som innehas av Freddy Fjällklint.

HbP har börjat distribuera flygblad vars huvudsakliga tema kan sammanfattas i en av flygbladsrubrikerna: »Ska vi dö ut?«.

© Expo 1996
(Expo nr 6 - 1996)


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons