Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Historien om Heroes börjar i mitten av 1980-talet med nazistbandet Dirlewanger – döpt efter ledaren för ett SS-kommando på Östfronten – som bildades av kretsen runt Nordiska Rikspartiet aktivister i Göteborg. Dirlewanger splittrades efter att ha givit ut en rad skivor på det franska vit makt-bolaget Rebelles Européens, men ombildades som Heroes in the Snow. Namnet – hjältarna i snön – hämtades från soldaterna som slogs mot Sovjet i finska vinterkriget. Skälet till namnbytet var i första hand att få bort stämpeln som naziband och därmed, likt Ultima Thule, nå en bredare publik.

Vit makt-rock

Heroes in the Snow gav ut sin första CD, Viking Power Rock’n’Roll, 1993 hos Ragnarock Records i Helsingborg. Dock annonserades skivan under namnet White Power Rock’n’Roll, vilket också var vad som sjöngs i verkligheten.

Skivan var den första som Ragnarock producerade och gav upphov till begreppet vit makt, en omskrivning av den svarta medborgarrättsrörelsens paroll – Black Power. Man skulle inte längre, i alla fall officiellt, hata andra folkgrupper – utan istället älska sitt eget folk. Heroes in the Snow gjorde ytterligare en skiva hos Ragnarock Records, That’s how it goes, innan de ytterligare en gång omformades och bytte namn. Denna gång förkortades det tidigare namnet rätt och slätt till Heroes.

That’s how it goes blev aldrig den framgång bandet väntade sig. Deras förflutna var allt för belastat. Men medlemmarna i Heroes gav inte upp utan beslöt våren 1996 att försöka igen. För att lyckas bättre, bröt man med Ragnarock och gav ut skivan Devils Game på det mer neutrala Fjalar Records, ett skivbolag med adress i Stockholm.

Men Fjalar är inget annat än ytterligare ett namn för Ragnarock Records. Bakom Fjalar Records postbox på den privata boxfirman Brevia i Stockholm, står Hans Himmler Pettersson, en av Erik Blüchers närmaste medarbetare och ekonomiansvarig för Ragnarock Records. Tillsammans med Blücher är Pettersson en av de åtalade i vit makt-målet i Uppsala.

Fjalar Records anstränger sig att vara anonymt. Ringer man deras 08-nummer hamnar man hos en privat televäxel – Cantos Information – vid Gärdet i Stockholm. Numret är sedan vidarekopplat till en annan abonnent. Fjalar Records finns heller inte registrerat hos Patent- och registreringsverket.

Inspelning på Valhalla

Det finns fler kopplingar mellan Ragnarock Records och Heroes. I april 1996, bara någon månad innan skivan Devils Game gavs ut, besökte bandet Ragnarocks studio som då låg i Club Valhallas lokaler i Helsingborg.

Under två helger besökte bandet Club Valhalla och med sig hade de musikinstrument. Vid ett av dessa besök togs bilderna till skivomslag för Devils Game. Det är därför ingen obefogad gissning att syftet med Heroes besök på Club Valhalla var att spela in Devils Game.

Vi har talat med tre av bandmedlemmarna i Heroes om deras politiska åsikter och skivinspelningen på Ragnarock Records. Deras versioner av händelserna går isär. Basisten i bandet, Mikael Ahlkvist, var den första Expo talade med. Hans version skiljer sig nämnvärt från de anda medlemmarnas.

–Jag kom med i bandet när det hette Heroes in the Snow, men vi tog bort det eftersom det var för belastat. I dag är vi ett opolitiskt band.

Var står du själv politiskt?

–Jag är nationalist och patriot, men inte rasist. Den enda som har ett nazistiskt förflutet är Johnny (Järvenpää), som har varit med i Dirlewanger.

Varför spelade ni in Devils Game hos Ragnarock Records om ni är opolitiska?

–Vi ville göra en skiva och Ragnarock Records kunde göra det gratis. Vi fick bara 150 cd-skivor som betalning.

Det är alltså riktigt att ni spelade in Devils Game hos Ragnarock Records?

–Ja, det är det. Vi åkte ner till Helsingborg. Men det är Johnny som sköter kontakterna med Erik (Blücher). Det var först när jag kom in i studion och såg alla nazi-affischer på väggarna som jag förstod.

Vad är Fjalar Records för något?

–Det är ett litet Stockholmsbolag, men vi har lämnat dem för de hade inga resurser.

Motstridiga versioner

Efter samtalet med Ahlkvist gick det nästan två veckor innan vi hörde av de övriga. Då hade historien ändrats. Följande pratstund ägde rum med sångaren Johan Westmar, även han medlem sedan bandet spelade under namnet Heroes in the Snow.

Vad är Fjalar Records?

–Det är ett litet Stockholmsbolag, men jag har inte träffat personen bakom. Det är Johnny, som sköter alla kontakter.

Vad gjorde ni hos Ragnarock Records i Helsingborg? Spelade ni in en skiva?

–Vi bodde hos Ragnarock, när vi varit och festat i Köpenhamn. Devils Game spelade vi in hos en kompis i Borås, men jag har glömt hos vem.
Men ni var inne i Ragnarocks studio?

–Ja, vi var där och spelade några låtar, men jag vet inte om de kom med på skivan. Du får fråga Johnny, för jag var för full.

Vi vände oss därför till John Järvenpää, trummis och numera även debattör i invandringsfrågor i lokalpressen.

Var spelade ni in Devils Game?

–Det gjorde vi hos en kompis i Borås, men jag kan inte säga vem.

Vi har bilder från en inspelning hos Ragnarock Records där ni även tar omslagsfoto till Devils Game.

–Det är riktigt att vi tog omslagsbilden hos Ragnarock Records, men vi spelade inte in skivan där. Jag vet inte var du har fått det ifrån. Vi var hos Ragnarock Records efter att vi varit och festat i Danmark.

Men ni spelade väl inne i Club Valhalla?

–Det stod ett trumset där och eftersom jag är trummis så varför inte. Det betyder väl inget?

Har du varit med i något vit makt-band?

–Ja, jag är den ende i bandet som har varit med i både Dirlewanger och Heroes in the Snow. Men nu är vi inget rasistiskt band och vill inte bli förknippade med sånt.

Vad är Fjalar Records?
–Det är ett litet bolag som drivs av en stockholmare. Jag vill inte säga vem, men jag har träffat honom.

Känner du inte till att Fjalar är ett Ragnarock Records-företag, som inte alls finns i Stockholm utan i Helsingborg?

–Nej inte förrän du säger det, men vi har lämnat Fjalar. Vi blev förda bakom ljuset av stockholmaren. Våra skivor dök upp i olika vit makt- och rasistkataloger.

Eftersom det fanns skilda meningar om var skivan var inspelad bad vi att få kontakt med både den ansvarige för skivinspelningen i Borås och den »stockholmare«, som äger Fjalar. Järvenpää lovade att de skulle ringa tillbaka. Vi har inte hört ett ord från någon av dem.

Den 4:e oktober ska Heroes nya skiva Garm släppas. Denna gång heter skivbolaget Ultima Thule Records. Frågan är om Heroes därmed lyckas tvätta bort sin vit makt-stämpel. ut Records bedriver också ett samarbete med Ragnarock. De båda bolagen hjälper bland annat varandra med att sälja det andra företagets skivor.

Katarina Larsson/Expo
© Expo och författaren, 1997
(Expo nr 4/5 - 1997)
---
Katarina Larsson är frilansjournalist.

Ämnen i artikeln