Introduktion: Blood & Honour och terrorismen | Expo.se

Introduktion: Blood & Honour och terrorismen

Publicerad 2003-04-16 23:12

Grunden för de militanta nynazistiska gruppernas verksamhet är ett oförsonligt hat mot ZOG - en fiktig sionistisk sammansvärjning som bland högerextrema konspirationsteoretiker får närmast mytiska proprtioner. Enligt de nazistiska teoretikerna kan ZOG endast besegras genom RAHOWA - ett heligt raskrig. RAHOWA innebär en oförsonlig väpnad kamp där »ingen pardon kan ges eller tas« och som endast avslutas genom att »rasfienden« slutgiltigt förintas.

En hörnsten i detta raskrigstänkande är den amerikanske naziledaren William Pierces bok Turner Diaries, som av FBI kallats »terrorismens bibel«. Denna bok, och dussintals liknande produkter, utgör inspirationskällor för dussintals nazigrupper i USA och Europa.

Under slutet av 1990-talet har den internationella organisationen Blood & Honour, som har sitt högkvarter i Helsingborg, kommit att dominera den politiska utvecklingen inom nazirörelsen. B&H samlar några av de mest våldsamma och fanatiska aktivisterna. B&H finansieras genom inkomsterna från vit makt-musiken, framför allt med anknytning till skivbolaget Ragnarock Records i Helsingborg.

De nynazistiska kampgrupperna präglas ofta av interna motsättningar. Under 1990-talet har en av de viktigaste motsättningarna handlat om vem som ska kontrollera den lukrativa vit makt-industrin. Mellan 1995-1998 rådde en situation av närmast maffiainspirerat gängkrig mellan framför allt Ragnarock och Nordland. Ragnarock kan sägas ha avgått med segern.

Expo har sedan starten bevakat utvecklingen inom de mest våldsbenägna nazigrupperna. Namnen på organisationerna avlöser ofta varandra och tonvikten på bevakningen flyttas från grupp till grupp, inte sällan från land till land.

Under rubriken Blood & Honour har vi samlat texter som sammanfattar utvecklingen av kriget mellan Nordland och Ragnarock, om engelska Combart 18, och om den politiska terrorismen som odlas inom nynazismen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons