Konservativa Partiet: Bouvin i styrelsen? | Expo.se

Konservativa Partiet: Bouvin i styrelsen?

Publicerad 2003-04-16 23:14

Enligt Konservativa Partiets (f d Hembygdspartiet) hemsida har NyD:s förre partiledare John Bouvin erbjudits en reträttplats i KP:s styrelse. Om han accepterar blir han därmed den förste svenske (f d) riksdagsmannen som går över till en nazistisk sekt sedan 1930-talet.

Turerna kring den nazistiska gruppen KP var det som slutgiltigt sänkte NyD. Bouvin sparkades som bekant som partiledare då han i våras försökte tvinga igenom ett valtekniskt samarbete med KP.

Tilltaget resulterade i en allmän revolt bland partiets hårt prövade lokalavdelningar, där NyD/Haninge svarade för den fränaste kritiken:

»Vi anser att pajaskonsterna är skandalösa«, skrev NyD/Haninge och konstaterade att man inte ville »blandas ihop med NyD av idag«.

För KP var samarbetet med Bouvin en stor framgång. Partiet, som leds av Leif Larsson, har utvecklats från nazistiska Riksfronten via Hembygdspartiet till sin nuvarande form.

Partiet följer den allmänna trenden att gömma hakkorsen i byrålådorna och profilera sig som »respektabla demokrater« i slips och kavaj. Genom samarbetet med Bouvin fick partiet möjlighet att visa upp sig i långt bredare sammanhang än vanligt.

© Expo 1998
(Expo Nyhetsbrev 1- 1998)


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons