Konservativa Partiet: Bouvin i styrelsen?

Publicerad 2003-04-16 23:14

Enligt Konservativa Partiets (f d Hembygdspartiet) hemsida har NyD:s förre partiledare John Bouvin erbjudits en reträttplats i KP:s styrelse. Om han accepterar blir han därmed den förste svenske (f d) riksdagsmannen som går över till en nazistisk sekt sedan 1930-talet.

Turerna kring den nazistiska gruppen KP var det som slutgiltigt sänkte NyD. Bouvin sparkades som bekant som partiledare då han i våras försökte tvinga igenom ett valtekniskt samarbete med KP.

Tilltaget resulterade i en allmän revolt bland partiets hårt prövade lokalavdelningar, där NyD/Haninge svarade för den fränaste kritiken:

»Vi anser att pajaskonsterna är skandalösa«, skrev NyD/Haninge och konstaterade att man inte ville »blandas ihop med NyD av idag«.

För KP var samarbetet med Bouvin en stor framgång. Partiet, som leds av Leif Larsson, har utvecklats från nazistiska Riksfronten via Hembygdspartiet till sin nuvarande form.

Partiet följer den allmänna trenden att gömma hakkorsen i byrålådorna och profilera sig som »respektabla demokrater« i slips och kavaj. Genom samarbetet med Bouvin fick partiet möjlighet att visa upp sig i långt bredare sammanhang än vanligt.

© Expo 1998
(Expo Nyhetsbrev 1- 1998)

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!