Löfdahl erkänner brevbomb till Freivalds

Publicerad 2003-04-16 23:04

Den senaste i raden av fängelseorganisationer för ariska »krigsfångar«, det vill säga våldsbenägna nazister som förpassats bakom murarna, är Ariska Brödraskapet (AB).

Organisationen bildades 1996 och består av några av Sveriges mest våldsamma nazister. Bland grundarna fanns en 19-åring som avtjänar straff för mordet på John Hron i Kode 1995. En stödgrupp för Brödraskapet organiseras utanför murarna av bland annat ns-aktivister i Göteborg.

Brödraskapet har valt C18-sidan i den pågående maktkampen inom vit makt-rörelsen. I juni i år skickade en aktivist i Nordland en kopia på AB:s interna nyhetsbrev till pressen. I brevet tar AB på sig ansvaret för bland annat brevbomben mot Laila Freivalds och mordbranden i förre statsministern Ingvar Carlsson bostad.

Många trodde att nyhetsbrevet var en fejk som satts ihop av Nordland. I augusti erkände dock Niklas Löfdahl, en av ledarna för AB, att han verkligen postat brevbomben till Freivalds. I samma brev tar AB på sig ansvaret för mordbranden mot nazibutiken Midgård, som anarkister tidigare beskyllts för, i Göteborg och en brevbomb till »Pajen« Johansson.

AB har nyligen börjat utge den halvinterna tidskriften Berserker från en boxadress i Malmö. Tidningen ges ut på engelska och innehåller bland annat ett förtäckt mordhot mot »Pajen«.

Internt bråk. En av medlemmarna i AB är den 26-årige aktivist i nazigruppen Svarta Orden i Göteborg som 1990 dömdes för ett bajonettmord på en homosexuell, och som i sommar dömts för ytterligare ett mord. 26-åringen har kommit på kant med andra AB-medlemmar och själv utsatts för grova mordhot i fängelset.

Orsaken är att han under rättegången uppträdde alltför »ömkligt« och att han anklagas för att ha ifrågasatt den »väpnade kampen«. Åklagare kommer att väcka åtal mot de medlemmar i AB som utsatt honom för hotelser.

© Expo 1997
(Expo nr 4/5 - 1997)

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!