Mörk magi i vita medier

Publicerad 2003-04-16 22:40

– Svensk nyhetsjournalistik om invandrare, flyktingar och rasism Ylva Brune, Red. (Carlssons)

Hur behandlar massmedia invandrare och hur speglas ämnen kring invandring och rasism? I essäsamlingen Mörk magi i vita medier försöker åtta journalister, däribland Birgitta Lewander, Håkan Hvitfelt och Anna-Lena Lode-nius, besvara frågan.

Ylva Brune, redaktör för boken, definierar i inledningen problemet på många mediaredaktioner i dag, och konstaterar att »en etnisk blandad redaktion utgör inte en garanti för en icke-segregerad journalistik. Nyhetsvärderingen sitter inte i generna, den sitter i väggarna«.

Det är inte ovanligt att tidningsredaktioner inte förmår att ta tillvara den kvalité och kunskap som finns hos flyktingar och invandrare – än mindre anställa dem. Christian Catomeris kapitel Som att förflyttas 20 åt tillbaka i tiden - om etnisk enfald på redaktionen konstaterar att detta också skapar svårigheter för svensk nyhetsjournalistik att utvecklas.

Per Markko Ristilammis granskar i Den svarta poesin - förorten som allmän genre bland annat inslag i nyhetsrapporteringen från våren 1993, då det plötsligt blev legitimt att identifiera icke-svenskars härkomst i kriminaljournalistiken. Ristilammi gör experimentet att byta ut nationaliteten för knarklangarna på Plattan i Stockholm till att härstamma från olika landskap i Sverige. Ett bra grepp för att illustrera hur absurd nationalitskopplingen egentligen är.

Det finns orsak, inte minst för mediafolk och journaliststudenter, att läsa Mörk magi i vita medier.

My Kaufmann/Expo
© Expo 1999
(Expo/Svartvitt nr 1 - 1999)

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här