Nationaldemokraterna tar över Engelbrekt | Expo.se

Nationaldemokraterna tar över Engelbrekt

Publicerad 2003-04-28 16:44

(28/4 2003) ”Ut med packet”, ”Sverige åt svenskarna” och ”Socialdemokrati - landsförräderi” löd talkörsparollerna då Nationaldemokraterna (ND) hade upptakt för sin kampanj mot EMU. 198 nationaldemokrater troppade ut från Östermalmstorg i Stockholm.

ND-möten börjar följa ett förutsägbart mönster. På möten råden militärisk disciplin med uppställning i tre led linje. Galleriet av talare är desamma från möte till möte - den nominelle partiledaren Anders Steen, seniorledaren Harry Edlund och ungdomsledaren Marc Abramsson. Vid detta möte kompletterades trion av Robert Almgren. Anhängarna består till ungefär lika delar avhoppade Sverigedemokrater och nazister från Nationell Ungdom.

Demokratiska partier förråder

Budskapet var inte oväntat att de demokratiska partierna förråder och säljer ut det svenska folket.

Det mest intressanta med söndagens demonstrationen var Nationaldemokraternas vid det här laget ganska massiva dominans bland de nationella grupperna i Stockholm. Sedan splittringen med Sverigedemokraterna under sommaren 2001 har ND och SD kivats om vilket parti som är det riktiga nationella partiet - SD har tagit hem spelet i Skåne och andra landsdelar men tycks i mångt och mycket ha gett upp Stockholm.

Engelbrektsdagen

Demonstration skedde på Engelbrektsdagen, som på 1990-talet var den viktigaste symbolen för mönstring av de sverigedemokratiska aktivisterna. Engelbrektsmarschen tycks därmed ha kapats av ND.

Till söndagens demonstration hade SD dessutom utlyst sin egen kampanjstart mot EMU. I sista stund beslutade SD att skrinlägga planerna, uttryckligen på grund av ND:s mobilisering. SD uppger att partiet inte vill sammankopplas med ND.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons