Ny hatlista

Publicerad 2003-04-18 15:35

(Expo nr 2 - 1995)

I september 1995 publicerade kretsen kring Donald Hansson och Anti-AFA/NS Göteborg en ny version av VAM:s gamla tidskrift Werwolf. Förutom de sedvanliga instruktionerna i bombtillverkning innehöll tidningen ett utdrag ur Anti-AFAs dataregister med 350 namn på antirasister, invandrare, judar och vänsteraktivister. Merparten av namnen är från Västsverige och Örebro, men även namn från Sundsvall, Karlskrona, Växjö, Stockholm, Värmland, Jönköping, Västmanland och Eskilstuna förekommer. Om listan kan sägas att den i många fall är utdaterad eller felaktig.

Den 3 september polisanmäldes tidskriften av en privatperson i Göteborg, och den 3 oktober anmälde Stoppa Rasismen i Örebro tidskriften för uppvigling efter att ha konstaterat att matrikeln för lokalföreningens 130 medlemmar måste ha stulits.

Polisen handläggning av ärendet har utsatts för stark kritik. Först sedan Göteborgs-Posten tog upp Werwolf den 24 september skickades tidningen till Justitiekanslern. Oroliga personer som kontaktade polisen dagarna efter GP:s avslöjande fick veta att historien var »sekretessbelagd« eller helt enkelt »en tidningsanka«. Den 17 oktober lämnade Föreningen Folkfest mot rasism, företrädd av Unni Brandeby, en JO-anmälan mot polisen i Göteborg för skyddande av brottslig verksamhet genom passivitet. Polisens långsamma handläggning utreds nu av länspolismästaren i Göteborgs och Bohuslän.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.