Personerna bakom Fri Informations nätverk | Expo.se

Personerna bakom Fri Informations nätverk

Publicerad 2003-04-17 00:08

Persongalleriet bakom den flyktingfientliga lobbyn har varierande politisk bakgrund. I nätverket finns hela skalan från moderater och nydemokrater till individer med anknytning till arbetarrörelsen. Aktivisterna förenas i kravet på repatriering av invandrare och rädsla för ett mångkulturellt samhälle. Till skillnad från de vanliga rasistgrupperna består personerna i FI:s nätverk i huvudsak av akademiker och kvalificerade yrkesmänniskor.

Ingrid Björkman

Docent i Uppsala som doktorerade i Göteborg 1979. Litteraturvetare med afrikansk kvinnolitteratur som specialområde.

Åke Wedin

Docent i historia. Doktorerade 1966 på en avhandling om inkaindianerna. Expert på Latinamerika. Tidigare aktiv motståndare till Francodiktaturen i Spanien. Mellan 1975-1979 representant för Internationella byggnads- och träarbetareunionen i Latinamerika. Har varit chef för LO och TCO:s biståndssekretariat samt chef för Arbetarrörelsens arkiv. Har arbetat som fristående forskare med uppdrag från Utrikespolitiska institutet, FOA med flera. Medförfattare till Flyktingpolitik i analys tillsammans med Eskil Block.

Jan Elfversson

Civilekonom och 1989 licentiat på en avhandling om moderaternas ekonomiska politik. Tidigare sakkunnig för Ny demokrati i flykting- och biståndsfrågor.

Jan Milld

Bussförare i Stockholm. Redaktör för tidskriften Blågula frågor och tillsammans med Anders Sundholm ledare för gruppen med samma namn. Författare till boken Lagom är bäst.

Eva Bergquist

Ansvarig utgivare för Fri Information. Moderat landstingspolitiker i Västmanland 1977–1988. Läkare i Kolbäck, där hon bedrivit en intensiv kampanj mot en flyktingförläggning i grannskapet. Genom åren har hon bland annat försökt hindra byggnadstillstånd, klagat över förläggningens sophantering och att flyktingar kört ovarsamt samt polisanmält en tioårig flicka som plockat blommor ur hennes rabatt. Deltog 1990 i ett opinionsmöte mot flyktingförläggningen i Kimstad tillsammans med kända Sverigedemokrater. Har publicerats i bl a Skånekuriren, organ för Skånepartiet. Är privatspanare i Palmemordet.

© Expo 1996
(Expo nr 2-1996)


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons