Ragnarock Records | Expo.se

Ragnarock Records

Publicerad 2003-04-16 23:44

Den 16 maj 1995 avled den svenska vit makt-musikindustrins fader Lars Magnus Westrup, 71 år gammal. Det mediaimperium han byggde upp från åren efter kriget och som vid hans bortgång var norra Europas största musikindustri, ärvdes av en norsk före detta nazistledare. En man som är den ende allvarlige utmanaren till den ständigt växande Nordlandrörelsen.

Historien tar sitt avstamp i Franco-regimens Spanien några år efter krigsslutet, där den nyss ankomne lindholmaren Westrup etablerat sig som svensk radioröst i ett land dit flera svenska SS-frivilliga flytt efter Hitlers nederlag i kriget. Media var ett viktigt verktyg som Westrup snabbt insåg. Hemkommen till Sverige efter Francos död blev han propagandachef i Framstegspartiet men det skulle dröja ytterligare några år innan hans viktigaste skapelse, Ragnarock Records, skulle se dagens ljus.

»Skivbolaget« som föddes i Helsingborg hösten 1993 har under tre år hunnit med att producera och ge ut sammanlagt 23 vit makt skivor. Ragnarock Records är inte ett företag i teknisk mening utan används som ett varumärke för Blüchers cd-produktion. Företagen i imperiet ägs av andra aktörer som kontrolleras av Blücher.

Några veckor före sin död tog Westrup initiativet till en paraplyorganisation kallad Wasakåren. Den skulle fungera som en intresseorganisation för nazistiskt orienterade skivbolag och skivdistributörer i Norden.

Ägaren till Ragnarock Records efter Westrups död blev den nu 43 år gamla Erik Blücher som idag heter Erik Nilsen. Mer om Blücher finns i Kalendariet under vit makt-musikavsnittet.

Ragnarock Records har ett gott samarbete med Combat 18:s skivbolag isd Records och har således hamnat på kollisionskurs med Nordlandrörelsen. Ragnarock Records organisation är skickligt strukturerad för att undgå insyn och kartläggning.

Smart organisation

Den självklare huvudmannen är och har alltid varit Erik Blücher. Bert-Ove Rasmussen äger Grafisk Service som trycker alla kataloger, reklamblad etc som marknadsför Blüchers produkter. Rasmussen äger även Ragnarock Records postbox i Ronneby. Hans Himmler Petersson står bakom Ragnarock Records postgiro vilket gör honom till ekonomiansvarig. Enligt kontouppgifterna har han bara under årets första nio månader tagit ut 678 100 kronor från kontot.

Per Jönsson/Ahlberg är Ragnarock Records mellanhand till cd-tryckerierna. Han är ensam ägare av Arkivet ab beläget i Stockholm, men posten eftersänds ändå till hans adress i Helsingborg. Som regel kommer Ragnarock Records eller andra närstående skivbolag med beställningar till Jönsson som skickar DAT-mastern (originalinspelningen) till cd-tryckerierna, exempelvis Ritek i Taiwan.

På beställningssedlarna använder han inte sitt eget företagsnamn utan presenterar sig som rmk Records Grafisk Service. Han tar sedan emot de färdigpressade skivorna som levereras till en adress som sammanfaller med Bert-Ove Rasmussens företag Grafisk Service som också är Club Valhallas lokal. Club Valhalla, slutligen, fungerar som en kombination av kontor, lager, studio, konserlokal, vandrarhem, pub och möteslokal.

Jonas Hellentin/Expo
© Expo 1996
(Expo nr 6 - 1996)


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons