Sönderfallet fortsätter

Publicerad 2003-04-19 08:31

(Expo nr 2 - 1996) Kriget inom det sönderfallande Ny Demokrati fortsätter.

I februari lämnade NyD-ledaren Vivianne Franzén en stämningsansökan mot den avhoppade nydemokraten Jerry Larsson i Trelleborg, som vid upprepade tillfällen anklagat Franzén för att orättmätigt plockat pengar ur partikassan. Franzén vill åtala Larsson för falsk tillvitelse, falsk angivelse och grovt förtal.

Riksåklagaren och regionåklagaren i Malmö menar dock att det inte finns tillräckliga skäl för att inleda en förundersökning. Jerry Larsson, som uteslöts ur NyD:s riksorganisation i april 1995, bildade i fjol Allianspartiet, som huvudsakligen organiserar av-hoppade och missnöjda före detta nydemokrater.

Ny Demokrati har nyligen genomfört en enkät bland medlemmarna om ett eventuellt namn- och symbolbyte. Bland förslagen till nytt partinamn fanns bland annat Framstegspartiet, För Sverige, Medborgarpartiet, Patrioterna, Republikanerna, Rikspartiet och Sveriges Radikala Parti. Bland förslag till ny partisymbol hittas bland annat en cirkel med Sveriges karta, en viking och en vikingahjälm.

© Expo 1996

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.