Annons

SD till Front Nationals kongress

Publicerad 2003-04-09 10:14

Enligt Sverigedemokraternas hemsida kommer partiet att finnas represen-
terat på franska Front Nationals kongress i Nice den 19–21 april. Partiledaren Mikael Jansson och andra partiarbetare är inbjudna.

SD har haft ett nära förhållande till Front National under åren. Johan Rinderheim svarade för de första kontakterna redan samma år som SD bildades 1988 och har därefter bland annat besökt möten med det så kallade Euro-Nat, Le Pens europeiska samarbetsorganisation. Kontakterna med Euro-Nat övergick snare till SD:s ungdomsförbund och sköttes en tid av Michael de Bouzet.

Idag försöker SD tona ned sina kontakter med Le Pens hårt rasistiskt och antisemitiskt belastade parti. Man säger sig inte ha ett samarbete med partier som Front National, men däremot en »dialog«. I nästa andetag åker parti-
ledare Jansson ned till Fronten, senast för att ge Le Pen stöd vid fjolårets valupptakt.

Bland de övriga partier som tänker delta i kongressen märks det tyska Deutsche Volksunion och det flamländska Vlaams Blok, det senare partiet vårdar ömt minnet av de flamländska SS-frivilliga. I partihögkvarteret i Antwerpen bjuds högar av SS-veterantidningen »Berkenkruiz«
ut.

Ett omdiskuterat parti som däremot inte kommer till Front Nationals kongress är Dansk Folkeparti, som säger att de inte har samarbete med vare sig Front National eller Sverigedemokraterna. Det schweiziska främlingsfientliga partiet SVP kommer inte heller att delta.

Intressant nog kommer även SD:s ärkefiender från Nationaldemokraterna (ND) att närvara på kongressen. ND kommer också att delta i Lega Nords utbildningsmöte i Italien. Andra partier som kommer till detta möte är Front National och Vlaams Blok.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons