Splittring med Hembygdspartiet

Publicerad 2003-04-19 10:09

(Expo nr 2 - 1995) Sedan förre partiledaren Anders Klarströms avhopp i februari och bildandet av utbrytargruppen Hembygdspartiet (HP) i april råder kaos inom Sverigedemokraterna. Partiet brottas med svåra interna problem och tvingas ägna stor energi åt att bekämpa HP:s försök att kapa åt sig olika partiavdelningar.

SD:s partiorganisatör från Göteborg har anmälts för att bl a ha hotat en avhoppad sverigedemokrat till livet.

Partiorganet SD-Kuriren har sedan början av året lyst med sin frånvaro, och ungdomsförbundets bulletin slogs under hösten samman med moderpartiets internbulletin. Närradiosändningar i Stockholm, nyupptryckta klistermärken, flygbladsutdelningar i Uppland, Skåne och Blekinge, samt en demonstrationen i Sundsvall den 6 november, är partiets enda utåtriktade aktiviteter under hösten.

Antalet fungerande kommunföreningar är inte fler än ett 20-tal, att jämföra med det dubbla vid valet 1991. SD deltog inte i EU-valet i september, men fick 168 röster.

I Arbetarbladet den 16 oktober i år publicerar Joakim Larsson från SD Tierp, före detta CUF-medlem, Daniel Blomstedt från MUF Tierp och Magnus Woldtz från Norra CUF-Kretsen, en gemensam debattartikel som kritiserar det aktuella försvarsbeslutet.

Den 11 november besökte Tomas Andersson, SDs ledare i Sundsvall, den engelska nazigruppen British National Partys partidag.

© Expo 1995

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.