Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Ja, det stämmer. Jag kommer inte att ställa upp för omval på grund av privata skäl, berättar Sten Andersson.

Att Sten Andersson lämnar partistyrelsen är ett stort avbräck för Sverigedemokraterna som vann stor medial uppmärksamhet när Sten Andersson förra våren lämnade Moderaterna för Sverigedemokraterna. Efter det kunde SD knyta till sig profiler så som Sven-Olle Olsson från Sjöbopartiet och Jan Milld från organisationen Blågula frågor.

Intern maktkamp

Sten Anderssons beslut att inte ställa upp för omval har personliga orsaker men kommer i kölvattnet av en stark intern polarisering mellan olika SD-fraktioner. Motsättningarna har blivit tydligare efter framgångarna i höstens val och handlar bland annat om var partikansliet ska vara lokaliserat. Idag ligger det i Stockholm där partiet har väldigt klent stöd. Många anser att kansliet ska flyttas ner till Skåne där partiet har starkast stöd.

De som stretar emot är det gamla gardet inom Sverigedemokraterna som varit med sedan tidigt nittiotal och känner sina positioner hotade. Det är dessa veteraner som till stor del styr den interna partiapparaten från partikansliet, och som nu öppet kallas för "bunkergänget" bland de interna kritikerna. Det är inte en överdrift att tala om en maktkamp, men det vill inte Sten Andersson kännas vid.

– Jag vill inte kalla det för en maktkamp inom partiet. Vi har olika syn på vissa saker precis som inom vilket parti som helst, säger Sten Andersson till Expo.

En suck av lättnad

Att Sten Andersson nu frivilligt väljer att lämna partistyrelsen får motståndarna i det gamla gardet att dra en suck av lättnad. Motsättningarna handlar inte enbart om personfrågor utan även om politiska motsättningar.

Medan veteranerna utmärker sig för en traditionell sverigedemokratisk politik håller sig "förnyarna" med idéer som i många avseenden går stick i stäv. En sådan fråga är synen på EU där en fraktion kring Stockholmsordföranden Jonas Åkerlund och stockholmsaktivisten Mats Strandberg är försiktigt positiv till EMU. Bland kritikerna finns även den nuvarande partiorganisatören Tommy Funebo. "Förnyarna" har i mångt och mycket lutat sig mot den prestige som Sten Andersson skänkt dem,och förlorar nu i viss mån sitt starkaste kort i partistyrelsen.

Den positiva synen på EU och EMU ses inte med blida ögon av bland andra SD:s två vice ordförande Torbjörn Kastell och Johan Rinderheim. "Bunkergänget" har stöd från bland andra partiledaren Mikael Jansson och den förre partiorganisatören Lars Emanuelsson.

I början av maj håller Sverigedemokraterna sitt riksårsmöte i Örebro. Partiet ska anta ett nytt principprogram som ska ersätta partiprogrammet från 1999. Det är inte en långsökt gissning att årsmötet på vissa punkter kommer att präglas av djupa motsättningar.

© Expo 030423

Ämnen i artikeln