Värmlandspolisen tar krafttag mot nazistgäng

Publicerad 2003-04-29 13:55

(29/4 2003) Den senaste tiden har aktivister kopplade till nazistgäng som Nationell Samling och NSF varit väldigt aktiva i Karlstad. Nazistgängen har hotat och terroriserat Karlstadsbor som har varit ute på helgkvällar. I stort sett varje vecka har någon eller några utsatts för någon typ av våld. Nu har polisen fått nog.

I samband med den årliga lokala marknaden I2 mârten, som hölls förra helgen i Karlstad, misshandlades flera personer av skinnskallar. En 19-åring fick föras till sjukhus efter att på fredagskvällen ha angripits utanför en restaurang. Vid visitering av gängmedlemmarna beslagtogs även en tröja med nazistiskt motiv, rapporterar Värmlands Folkblad.

Hämndaktion

Greger Wahlgren vid Brottsförebyggande centrum i Karlstad tror att helgens våldsamheter delvis kan vara en hämndaktion för förra årets I2 mârten då några killar med invandrarbakgrund hamnade i bråk med skinnskallar. Dessutom tror han att skinnskallarna i Karlstad är besvikna över att en 30-årig nazist häktades för två veckor sedan. 30-åringen hade precis frigetts efter ett flerårigt fängelsestraff och ses av skinnskallarna som en viktig aktivist.

– De hade våldsamma förväntningar på att han var tillbaka.

Helhetsgrepp

Greger Wahlgren säger till Expo att han nu fått nog. Han vill ta ett helhetsgrepp över nazisternas våldsaktiviteter. Det innebär att polisen tillsammans med andra aktörer som de sociala myndigheterna och arbetsförmedlingen måste bedriva förebyggande verksamhet.

– Jag har försökt detta länge, men nu är det på tiden att något sker, säger han.

Fram till nu har det varit polisen som varit den viktigaste bekämparen av nazistgängens aktiviteter i Karlstad.

– Nu fungerar det som brandkårsuttryckningar när något händer. Det är meningslöst om vi enbart agerar då dom rör på sig. Då är det ju nazisterna som bestämmer takten, säger han.

Ämnen

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.