VAM, Fryshuset och våldet | Expo.se

VAM, Fryshuset och våldet

Publicerad 2003-04-17 16:27

(Expo nr 3 - 1996)
I februari 1992 genomförde tre personer ett väpnat rån mot Nordbankens kontor i Knivsta. En av rånarna var Stefan, ordförande i Fryshusföreningen Sthlm Skins, som körde flyktbilen. Han greps i slutet av september och dömdes till fem års fängelse för rån och olaga vapeninnehav. Stefan var dömdes 1989 till fängelse i tre månader för olaga tvång och våld mot tjänsteman, efter att tillsammans med Torbjörn, också styrelseledamot i Sthlm Skins, ha tvångsrakat en tjej med invandrarbakgrund.

Greps efter biljaktDen 19 maj 1992 grep polisen efter tips fyra skinheads efter en biljakt i Uppsala. I bilen fanns rånarutrustning och tre avsågade hagelgevär. Skinnskallarna häktades och dömdes för förberedelse till grovt rån. Två av de dömda var medlemmar i Fryshusets skinstyrelse. Roine dömdes till fängelse i ett år och sex månader för förberedelse till grovt rån och Erik dömdes till skyddstillsyn samt fängelse i tre månader för förberedelse till grovt rån. De två andra var Christopher Rangne, idag ledare för Nationella Alliansen, och Andreas, som senare blivit hang-around i outlaw-klubben MC Sweden och som idag avtjänar fängelsestraff för kidnappning.


Många domarRoine är bland annat tidigare dömd för misshandel (1987), våldsamt motstånd (1988), misshandel och våldsamt motstånd (1988), skadegörelse, våldsamt motstånd och värnpliktsbrott (1989), våld mot tjänsteman (1990) och skadegörelse (1992)

I mars 1993 dömdes Robert, styrelseledamot i Fryshusets skinförening, till fyra års fängelse för grovt rån och olaga vapeninnehav efter att tillsammans med två kumpaner försökt råna postkontoret i Söderbärke. Sommaren 1995 rymde han från Huddingeanstalten. Han greps tillsammans med andra gamla vam-aktivister i Ludvika i augusti efter ett grovt rån mot Handelsbanken i Torsby. Robert är dömdes 1988 för delaktighet i en osedvanligt grov misshandel 1988, där offret utsattes för vad som av en polisman beskrivits som »ren tortyr«.


Fler dömdaAndra styrelseledamöter i Fryshusets skinheadförening som dömts för brott är Hans, som dömdes 1988 till dagsböter för olaga vapeninnehav, och Torbjörn, som har ett långt brottsregister. Domarna omfattar bland annat misshandel (1984), olaga intrång i samband med en Rudolf Hess-demonstration utanför Sovjets ambassad (1984), skadegörelse och våldsamt motstånd (1986), värnpliktsbrott, olaga tvång och misshandel (1988).

Roger är även dömd för brott mot tunnelbanestadgan (1983), olaga intrång, stöld och våld mot tjänsteman.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons