Virtus - radikalkonservatism i Uppsala

Publicerad 2003-04-19 10:13

(Expo nr 3 - 1996) Studentförbundet Virtus som bildades i december 1993 kom i mars ut med ett nytt nummer av sin tidskrift med samma namn. Organisationen drivs av Johan Rinderheim i Uppsala, en av de mest framträdande inom Sverigedemokraterna under partiets första år 1988.

Virtus hyllar Jörg Haider i Österrike, Carl I Hagen i Norge och Jean-Marie Le Pen i Frankrike, och svärmar i likhet med Per Landin på Dagens Nyheter och Bo Cavefors med sin tidskrift Svarta Fanor för en »radikalkonservativ« strömning bland landets akademiker.

Radikalkonservatismen var en antimodernistisk och till stora delar antidemokratisk strömning i utkanten av nationalsocialismen på 1920-talet. Virtus har idag medlemmar vid universiteten i Uppsala, Stockholm och Lund. Förutom Rinderheim framträder bland andra sverigedemokraten Per-Olov Jansson, Fredrik Rosengren och Mats Kollbrink, guldmedaljör i junior-em i höjdhopp 1989, som skribenter i tidskriften.

© Expo 1996

Ge en gåva till Expo

Tycker du att Expo gör ett viktigt jobb? Vill du att vi ska fortsätta granska extremhögern och andra som sprider rasism i samhället? Stötta oss gärna. Pengarna går till mer research, granskande journalistik och utbildning – mer antirasism till fler.