Virtus - radikalkonservatism i Uppsala

Publicerad 2003-04-19 10:13

(Expo nr 3 - 1996) Studentförbundet Virtus som bildades i december 1993 kom i mars ut med ett nytt nummer av sin tidskrift med samma namn. Organisationen drivs av Johan Rinderheim i Uppsala, en av de mest framträdande inom Sverigedemokraterna under partiets första år 1988.

Virtus hyllar Jörg Haider i Österrike, Carl I Hagen i Norge och Jean-Marie Le Pen i Frankrike, och svärmar i likhet med Per Landin på Dagens Nyheter och Bo Cavefors med sin tidskrift Svarta Fanor för en »radikalkonservativ« strömning bland landets akademiker.

Radikalkonservatismen var en antimodernistisk och till stora delar antidemokratisk strömning i utkanten av nationalsocialismen på 1920-talet. Virtus har idag medlemmar vid universiteten i Uppsala, Stockholm och Lund. Förutom Rinderheim framträder bland andra sverigedemokraten Per-Olov Jansson, Fredrik Rosengren och Mats Kollbrink, guldmedaljör i junior-em i höjdhopp 1989, som skribenter i tidskriften.

© Expo 1996

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!