Olympiadbombaren gripen

Publicerad 2003-05-31 22:50

Erik Rudolph har gripits efter att ha jagats av polisen i flera år.

(31/5 2003) Vit makt-aktivisten Eric Rudolph som jagats av den amerikanska polisen i flera år, har gripits i North Carolina, USA. Rudolph fanns på FBI:s lista över ”Ten Most Wanted”.

Eric Rudolph har varit efterlyst för en serie terroristdåd, däribland uppmärksammade bombningen av Centenniel Park i samband med OS i Atlanta 1996 där en kvinna dödades och 110 skadades. 1997 efterlystes han i samband med en bombning mot en abortklinik i Birmingham, Alabama, där en polisman dödades, och 1998 mot en gayklubb i Atlanta. Han åtalas för sammanlagt två mord och för att ha skadat närmare 200 personer.

Rudolph har en bakgrund i amerikanska armén men anslöt sig på 1990-talet till den identitetskristna kyrkan Aryan Nations, en paraplyorganisation för ett flertal nazistgrupper i USA som predikar det heliga raskriger mot judar, svarta och homosexuella. Rudolph anses vara en ”ensam varg” som fått stöd från flera nazistiska aktivistgrupper, men utan att var medlem i någon speciell grupp. Några av attentaten utfördes under namn av ”Guds Armé”.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.