RFSL begär hjälp från Trollhättans kommun | Expo.se

Annons

RFSL begär hjälp från Trollhättans kommun

Publicerad 2003-05-12 14:50

(12/5 2003) Vid upprepade tillfällen under flera års tid har RFSL:s lokaler i Trollhättan varit utsatt för skadegörelse från nazistiska grupper. Rutorna till lokalen har krossats, slagord har sprayats och klistermärken satts upp. Nu har RFSL fått nog. I en skrivelse till kommunen kräver organisationen hjälp från samhället.

- Så sent som för fjorton dagar sedan hade vi det senaste attentatet. Nu har vi tröttnat, säger Peter Bard, vice ordförande för RFSL i Trestadsområdet: Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla.

Han betecknar själv skrivelsen som ett rop på hjälp. Skadegörelsen ger konsekvenser för föreningens verksamhet. Kafékvällarna en gång i veckan har fått allt färre besökare och det är över huvudtaget svårt att bedriva utåtriktade verksamheter. Enligt Peter Bard beror detta delvis på de kampanjer som genomförts.

Sedan länge har lokalerna så kallat okrossbart glas, men skadegörelsen har fortsatt. Och nyligen sade försäkringsbolaget i praktiken upp glasförsäkringen för föreningen.

- Premien har satts så högt att vi i praktiken inte kan ha kvar den, berättar Peter Bard. Att byta ut en ruta kostar föreningen tiotusentals kronor.

I skrivelsen till Trollhättans kommun begär föreningen mer av aktiv hjälp för att något ska göras åt situationen. Bland annat begär man hjälp för att få en annan lokal som inte lika lätt kan bli föremål för skadegörelse och tillstånd att montera upp övervakningskameror riktade ut mot gatan dirtekt utanför lokalen.

- Vi måste ha någonstans där vi kan känna oss trygga, fortsätter Peter Bard.

Sedan mitten av 1990-talet finns en avdelning av Nationalsocialistisk front i Trollhättan. Avdelningen har varit särskilt aktiv med att sätta upp klistermärken i anslutning till skadegörelse och på en hemsida med koppling till avdelningen raljeras det över skadegörelsen av lokalerna. Händelserna har polisanmälts, men inga har ännu gripits för verksamheten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons