Valframgång för belgiska extremhögern

Publicerad 2003-05-19 16:55

(19/5 2003) Det belgiska parlamentsvalet den 18 maj blev en framgång för det högerextrema partiet Vlaams Blok, som ökade sitt stöd i Flandern från 15 till 18 procent. Även Vlaams Bloks vallonska motsvarighet, Front National, vann framgångar i städer som Charleroi och Mons.

Valet blev ett katastrofval för belgiska De Gröna. Regeringspartierna Socialisterna och Liberalerna gick dock framåt och det tycks som om premiärminister Guy Verhofstads koalitionsregering har goda chanser att sitta kvar, men utan de Gröna som praktiskt taget sopats bort från den parlamentariska arenan.

- En vanlig bedömning här är att Vlaams Blok med detta val har nått sin potential, säger Sven Svensson, LO-TCO-SACO:s chefsrepresentant i Bryssel, till Expo.

- Men Vlaams Blok har otvetydigt haft framgångar särskilt på landsbygden och i välbeställda förorter. Samtidigt är det belgiska Front Nationals framgångar oroande. Städer som Charleroi och Mons har varit hårt drabbade av strukturrationaliseringen, vilket har gett partiet en hel del missnöjesröster från arbetarklassen, fortsätter Sven Svensson.

Vlaams Blok har fokuserat en stor del av sin valpropaganda på främlingsfientlighet. De demokratiska belgiska partierna från höger till vänster har svarat med att upprätta en ”Cordon santiteire” - en sorts renlighetströskel gentemot extremhögen som innebär att de demokratiska partierna förbinder sig att inte samarbeta med högerextrema och antidemokratiska partier i valallianser, koalitioner eller situationer då ett extremistparti får en vågmästarroll. Än så länge verkar de demokratiska partiernas front mot Vlaams Blok hålla på riksnivå, samtidigt som det finns farhågor att lokala partier ska falla för frestelsen att ingå samarbete.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.