ND på "folkfest" med Lega Nord | Expo.se

ND på "folkfest" med Lega Nord

Publicerad 2003-07-17 16:56

(17/7 2003) Nationaldemokraterna (ND) har varit utomlands och träffat sina nationalistiska kollegor igen.

Detta skedde vid ”Den första festen för ett Europa av folk” i den lilla norditalienska staden Montefiorino, där ungdomsförbund från en rad europeiska nationalistpartier samlats.

Förbunden representerade moderpartier som det franska Front National, det flamländska Vlaams Blok och det i huvudsak norditalienska Lega Nord. En del andra partier fanns ockss representerade, bland annat från Schweiz och Nederländerna, samt några partier med regional självständighet på sitt program, som det elsassiska Fer’s Elsass.
Regional självständighet har varit värdpartiet Lega Nords käpphäst sedan bildandet.

- Vi har inga problem med de regionalt baserade partierna. Alla europeiska folk har rätt att vara självständiga i ”Folkens Europa”, säger ND:s presstalesman Rickard Ekman till Expo.

Gäller detta då också för, till exempel, samerna? - Ja, men partiet har inte tagit ställning i frågan, svarar Ekman.

Bland ND:s representanter på ”folkfesten” fanns NDU:s vice ordförande Robert Almgren samt fullmäktigeledamoten från Södertälje, Fredrik Bergman. Den senare har flera gånger besökt Vlaams Blok, ett parti som Expo skrivit om vid ett par tidigare tillfällen. Rickard Ekman uppger att ND har speciellt goda kontakter med Vlaams Blok och Lega Nord.

Lega Nord sitter med i Berlusconis koalitionsregering. Två av partiets ministrar i regeringen har på senaste tiden gjort sig kända för kontroversiella uttalanden.

Lega Nords ledare och tillika reformminister Umberto Bossi sa tidigare i sommar att man borde öppna eld mot flyktingfartyg.
Turistministern från samma parti fällde sedan nedlåtande uttalanden om tyskar, i kölvattnet efter premiärminister Berlusconis tal om vem som skulle passa i rollen som vakt i ett koncentrationsläger.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons