Diana Mosley död | Expo.se

Diana Mosley död

Publicerad 2003-08-13 18:30

Diana Mosley på nazistmöte på 1930-talet.

(13/8 2003) Lady Diana Mosley, maka till den engelske nazistledaren Oswald Mosley, har avlidit den 11 augusti 2003 i Paris vid 93 års ålder efter snart 50 år i frivillig landsflykt.

Diana Mosley är idag nästan helt bortglömd men betraktades en gång i tiden som en av de märkligaste och mest namnkunniga kvinnliga nazisterna. Hon var överklassflickan som föddes i den aristokratiska familj Mitford och umgicks med Winston Churchill och andra berömdheter på 1920-talet. Då hon var 18 gifte hon sig med Brian Guiness, arvtagaren till bryggerijätten, men redan tre år senare träffade hon Oswald Mosley, på den tiden den yngsta parlamentsledamoten i Storbritannien.

Oswald Mosley hade ambitioner på att bli Englands führerMosley inledde sin karriär i tories och hoppade av till labour. Inför valet 1931 inledde han sin politiska ökenvandring genom att uppträda som fascist. 1932 grundade han det stora fascistpartiet British Union of Fascists (BUF) och knöt vänskapsband med Hitler och Mussolini.

Ett kort historiskt ögonblick hade Mosley vind i seglen och sågs som en seriös kandidat. BUF fick stöd från starka ekonomiska intressen och några industriledare finansierade partiverksamheten, däribland Lord Rothermore, ägare till dagstidningen Daily Mail. Fram till 1936 växte BUF till 40 000 medlemmar som hyllade Mosley som en ny Messias.

Diana Mitford gifte sig med Oswald Mosley 1936. Bröllopet skedde i Tyskland, närmare bestämt hemma i Joseph Goebbels vardagsrum i en snäv krets av vänner. Hitler var en av bröllopsgästerna. Under återstoden av 1930-talet gjorde paret upprepade resor till Nazityskland som gäster till bland annat partidagarna i Nürnberg. Diana Mosley uttryckte gärna sin beundran för den tyske diktatorn.

När kriget kom igång förvandlades paret Mosely till landsförrädare genom sitt fortsatta stöd till Tyskland. Oswald Mosley internerades i Hollowayfängelset i London och fick där sällskap av sin fru. De frigavs 1943 då de ansågs harmlösa och krigslyckan definitivt hade vänt för Tyskland.

Efter kriget gjorde Mosley ett försök att reorganisera sitt parti, vilket ledde till upprepade gatubråk i East End i London. Någon större framgång hade han inte och på 1950-talet flyttade paret Mosley till Paris.

Det intressanta med Diana Mosley var att hon aldrig hade någon formell position i sin makes politiska organisationer men ändå bedömdes av den engelska säkerhetstjänsten som den verkligt drivande kraften bakom Mosley. Så sent som i fjol offentliggjordes flera dokument från krigstiden från säkerhetstjänstens arkiv. Diana Mosley beskrevs som ”betydligt mer begåvad och farligare än sin make. Hon har stora politiska ambitioner.”

Diana Mosley var inte den ende Hitlerbeundraren i Mitfordfamiljen. Hennes syster Unity Mitford, också hon medlem i BUF, beskrevs som ”mer nazist än nazisterna”. Unity Mitford försökte begå självmord under kriget genom att skjuta sig i huvudet. Hon överlevde men avled så småningom efter kriget av sviterna.

Trots att partiet var nedlagt fortsatte BUF att spela en stor roll efter kriget. På 1950-talet samlades kärntruppen i aktivistorganisationen League of Empire Loyalists, som leddes av Mosleys förre privatsekreterare A. K. Chesterton, kusin till den berömde författaren G. K. Chesterton. Chesterton fortsatte sin karriär som grundare av den moderna engelska nazirörelsen National Front på 1970-talet och idag återfinns många gamla Mosleyanhängare i British National Party.

Oswald Mosley själv påstås ha varit måttligt intresserad av politik sedan han gick i exil i Frankrike på 1950-talet. Han avled 1980, varefter Diana Mosley var en av initiativtagarna till en organisation med namnet Friends of Oswald Mosley, som samlade gamla partiveteraner. Organisationen ägnade sig åt bland annat historierevisionism och framförde budskapet att Mosley inte alls hade varit nazist utan bara ”vanlig patriot.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons