John Hron - priset går i år till Wiehe

Publicerad 2003-08-16 14:34

Årets John Hron-pristagare musikern Mikael Wiehe

(16/8 2003) Musikern Mikael Wiehe, tillika ordförande för stiftelsen Hela Sverige - Artister mot Nazister, har tilldelats årets John Hron - stipendium. Priset, bestående av 5 000 kronor och en plakett, kommer att delas ut i Malmö av John Hrons föräldrar på söndagen den 16 augusti, årsdagen av mordet på John Hron.

Wiehe, som för två veckor sedan även fick Cornelispriset för sitt konstnärliga arbete, ser på John Hron priset som en uppmuntran till fortsatt arbete.

- Jag är glad och stolt över att få priset, men är det några som visar på civilkurage i sin kamp så är det John Hrons föräldrar. Därför är det mycket hedrande att få priset, säger han till Expo.

Under hela Wiehes yrkesverksamma liv som artist har musiken och politiken sammanflätats. Inom loppet av två veckor har han nu fått två priser som verkligen visar på omgivningens uppskattning för hans engagemang inom både den konstnärliga världen och den antirasistiska.

- Därför är det så roligt att få båda priserna. Både musiken och politiken uppfyller min tillvaro. Detta är mitt liv.

Mikael Wiehe har hållit på de senaste 20 åren med sin kamp mot rasism och nazism, allteftersom detta har blivit ett växande problem i samhället. Och han meddelar att han kommer att fortsätta sin kamp som förut.

John Hron
Natten mellan den 16 och 17 augusti 1995 misshandlades den 14-årige John Hron till döds av fyra skinheads med kopplingar till nazistiska grupper vid Ingeltorpssjön i Kode. Av de åtalade dömdes två till kännbara fängelsestraff, en dömdes till vård inom socialtjänsten och en frikändes. 1995 var ett våldsår, då minst sju personer mördades i nazistrelaterat våld. Gerard Gbeyo och hockyspelaren Peter Karlsson var ytterligare två av offren det året. Den 14-årige John Hron blev det mest uppmärksammade mordoffret 1995.

Mer information om John Hron (Nizkor)

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.