NDU på fel plats - igen! | Expo.se

NDU på fel plats - igen!

Publicerad 2003-08-14 11:07

(14/8 2003) Nazister och medlemmar från nationaldemokratisk ungdom, NDU, var under onsdagen den 13 augusti i Salem för att protestera mot ett antirasistiskt möte i kommunhuset. Problemet var bara att mötet hölls på en helt annan plats och att ämnet för dagen inte var Salemmarschen som nazisterna trodde.

- Vi var inte alls i närheten av Salem utan hade ett möte inne i stan. Ett 20-tal organisationer, partier och fackförbund var närvarande. Syftet med mötet var att planera en manifestation, den 6 september, mot det nazistiska våldet. Bakgrunden är den senaste tidens attacker mot Pride-tåget och moskén i Stockholm, säger Jannis Konstantis från Nätverket mot rasism.

Konstantis säger att vänsterpartiet hade ett inplanerat möte i Salem, vilket blivit inställt.

Nazisterna var således ensamma i Salem, vilket inte hindrade dem från att hålla hotfulla tal. Enligt Info 14 ska en talare sagt:

”Om dessa människor, främlingar med ideologier främmande för vårt folk, håller ljusskygga möten där de planerar hur de ska frånta oss svenskar rätten att bruka våra egna gator ska de bli varse om att detta ej kommer accepteras. Är det konfrontationer de vill ha, är det det de ska få. Då ska ingen stad, ingen gata, ingen lokal lämnas åt dem.”

Nu är det inte första gången som NDU tagit fel. För en tid sedan stormades en paneldebatt anordnad av tidningen Arena – en vecka för sent. Deltagarna på ett helt annat möte fick förvånade se NDU-aktivister komma inrusande.

Salemmarschen hålls varje år för att hedra den mördade Daniel Wretström och har blivit en mötesplats för högerextremister. Bakom manifestationen står en grupp som kallar sig för Salemfonden.

Partier som sluter upp bakom marschen är bland annat Nationalsocialistisk front, Nationaldemokraterna, Svenska Motståndsrörelsen och Blood and Honour.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons