NDU stormade Prideparaden | Expo.se

Annons

NDU stormade Prideparaden

Publicerad 2003-08-02 16:43

Stockholm, Slottsbacken, kl. 16.15

(2/8 2003) Nationaldemokratisk Ungdom (NDU) attackerade Stockholm Pride paraden i centrala Stockholm vid fyra tiden. En person fick föras till sjukhus efter attacken och två personer är misstänkta för brott.

- Det är förskräckligt det som har skett. Våldet har blivit mer politiskt mot oss, det är inte längre mest fyllegrejer, säger Nicke Johansson, pressansvarig för Stockholm Pride, till Expo när vi når honom på Södersjukhuset, SÖS, i Stockholm.

Två personer är misstänkta för misshandel och 39 personer kördes iväg med bussar efter att polisen hade gripit dem. För dem som gick med i tåget kom attacken som en överraskning.

- Jag upplevde att på en given signal började ett 100-tal personer att kasta flaskor mot oss. Sedan flydde många av dem över Järntorget men som jag förstod hade ett 20-tal blivit gripna, säger Nicke Johansson.

Enligt Nationaldemokraternas presstalesman var det Nationaldemokratisk Ungdom som blev attackerade.

- NDU ställde upp sig för motdemonstration i Slottsbacken och då attackerades de med flaskor från tåget och då besvarades detta med ett angrepp och stora delar av tåget flydde i panik, menar Rickard Ekman, presstalesman för Nationaldemokraterna.

Rickard Ekmans påstående delas varken av polisen eller presstalesmannen för Stockholm Pride som var på plats.

- Det är fullständigt vansinnigt påstående, det var de som attackerade oss på given signal, säger Nicke Johansson.

Det har rapporteras om skinnskallar som dragit omkring i centrala Stockholm efter attacken men inga fler incidenter har förekommit.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons