Folkets hus hyr ut till antisemit | Expo.se

Folkets hus hyr ut till antisemit

Publicerad 2003-09-04 15:48

Jüri Lina och Lars Adelskogh på 1980-talet. Båda två är ledande när det gäller att skriva antisemitisk litteratur i Sverige.

(4/9 2003) Den estländske författaren Jüri Lina beskylls för halsbrytande konspirationsteorier och antisemitism. I helgen håller den kontroversiella författaren ett föredrag i Folkets hus lokaler vid Järntorget i Göteborg.

- Så länge han inte gör något olagligt kan vi inte ingripa, säger Eva-Lotte Lundgren, ansvarig för lokalbokningarna på Folkets hus.

Jüri Linas antisemitism uppmärksammades av Expressen i början av 1990-talet. Han är en återkommande föredragshållare inom New age-rörelsen, men hans föredrag besöks också flitigt av nazister som tilltalas av Jüri Linas konspirationsteorier om en hemlig judisk konspiration som styr världen. Jüri Linas böcker distribueras också via nazistiska hemsidor.

- Jüri Lina är en klassisk konspirationsteoretiker och en dokumenterad antisemit, säger Stéphane Bruchfeld, forskare på programmet för studier kring förintelsen och folkmord vid Uppsala universitet.

Men arrangörerna är av en annan åsikt.
- Det är olika perspektiv på hur man uppfattar honom. Medier brukar anklaga honom för att vara antisemit, men det håller inte jag med om, säger Janne Hanhela, arrangör till mötet.

Vid ett liknande möte i Örebro tidigare i år fick mötet ställas in eftersom polisen hade indikationer på att nazister mobiliserade för att komma till mötet.

Jüri Lina själv uppger att han inte är antisemit och att kritiken mot honom är en del av en välorganiserad kommunistisk kampanj.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons