Ångerfull NU-ledare inför rätta | Expo.se

Ångerfull NU-ledare inför rätta

Publicerad 2003-10-10 16:32

(10/10 2003) Nationell ungdoms ledare i Alingsås, Daniel Kristiansson, dömdes i början av augusti till två års fängelse för två fall av grov misshandel, för olaga hot, skadegörelse och övergrepp i rättssak.
När fallet idag togs upp av hovrätten i Göteborg förklarade sig nazistledaren ångerfull. Samtidigt vädjade han till rätten om strafflindring.

Det var den 4 juli i år som Daniel Kristiansson attackerade och misshandlade en 21-årig före detta medlem i centrala Alingsås. 21-åringen valde att polisanmäla nazistledaren som svarade med att ge sig på honom ytterligare en gång. Denna gång utanför en fest i samhället Magra en bit utanför Alingsås.

Båda misshandelsfallen betecknades av Alingsås tingsrätt som grova, eftersom nazistledaren enligt domen upprepade gånger sparkat mot den liggande 21-åringens huvud.

Daniel Kristiansson nekade till all inblandning under tingsrättsförhandlingarna. I hovrätten var tonen en annan.

- Jag ångrar det jag gjort. Det hade aldrig hänt om jag sansat mig, förklarade Daniel Kristiansson.

Att han ljugit under tingsrättsförhandlingarna förklarade han med rädslan för att sitta i fängelse.

Nu förklarade Daniel Kristiansson att han visserligen misshandlat och hotat 21-åringen, men inte med sparkar.
Ett nytt vittne åberopades även av försvaret, en 22-årig före detta medlem i Nationalsocialistisk front i Borås. 22-åringen förklarade att han varit med vid det andra misshandelstillfället och intygade att några sparkar inte utdelades under misshandeln.
Åklagarsidans vittnen uppgav att 22-åringen aldrig var på platsen och att det visst utdelats sparkar och att misshandeln därmed ska betecknas som grov.


Ledare stödde Kristiansson


Ett tjugotal medlemmar och aktivister från olika nazistiska organisationer fanns på plats i hovrättens lokaler i Göteborg för att stödja nazistledaren. Bland de närvarande fanns Anders Nilsson och Magnus Söderman, två av frontfigurerna inom Svenska motståndsrörelsen.
Daniel Kristiansson är sedan tidigare bland annat dömd för medhjälp till hets mot folkgrupp och rattfylleri. Han deltog 1999 i den stora nazistfesten i Grimetons bygdegård utanför Varberg och året därpå vid den uppmärksammade festen i Sollebrunn, där många unga nazister greps.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons