Fiasko för Blood and Honour | Expo.se

Fiasko för Blood and Honour

Publicerad 2003-10-03 10:31

Blood and Honour arrangerade konserten den gångna helgen i samarbete med Sniper Records och Club-28.

(3/10 2003) I lördags arrangerade Blood and Honour och Sniper Records en konsert till minne av Ian Stuart Donaldsson - grundaren av B&H. Till spelningen kom dock bara ett av de band som man internt använt sig av för att ragga konsertdeltagare.

Under en längre tid har Blood and Honour internt skrutit om hur spelningen i helgen skulle dra uppåt 500 personer. För att det skulle bli så har man annonserat att band som Tors Vrede, Razors Edge, Aggresive Force och Race War skulle spela. När deltagarna kom till lokalen visade det sig dock att endast ett av dessa band skulle spela. Race War från Tyskland var det enda kompletta bandet. Agressive Force representerades enbart av sångaren. Dessutom var det två okända band som spelade. Det ena bestod av två trubadurer från Stockholm som gick under namnet LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer. Det andra frontades av kusinen till Daniel Wretström som mördades i Salem 2000.

I själva verket hade de bokat det engelska bandet Razors Edge. De var dock för dyra så nätverket hade inte råd med dem. De glömde dock att berätta detta för bandet och dagen innan spelningen stod de redo att åka till Sverige med resbiljetter och allt.

- Jo, det stämmer men vi hade betalat biljetterna så det var inte något som de låg ute med. Vi har bestämt oss för att ta hit dem vid ett senare tillfälle och det är de med på, säger Jimmy Carlqvist - frontfigur för Blood and Honour Småland - till Expo.

Enligt Carlqvist kommer den konserten att hållas inom kort, men vill inte precisera sig mer än så. Klart är att den planerade konserten ska ligga på denna sida nyåret.


Problem med lokal


Tidigt annonserade Blood and Honour att det var i Växjötrakten som spelningen skulle hållas. De som ville delta på festen skulle samlas vid Växjö central klockan 16.00. Polisen i de kringliggande länen litade dock inte helt på uppgifterna och mobiliserade ändå. De uppmanade lokaluthyrare att vara extra uppmärksamma. Två lokaler som bokats genom bulvaner i Lammhult och Åseda upptäcktes och på fredagen, dagen före konserten, stod de utan lokal. Under fredagen bokades dock en bygdegård i Tannåker, väster om Ljungby, av en privatperson under förevändningen att de skulle ha en födelsedagsfest. Nyckeln till lokalen hämtades sent under fredagskvällen.


Internt krig


Blood and Honour har genom åren lidit av stora interna motsättningar och för tillfället står en av de svenska ledarna, Marko ”Jäsa” Järvinen, i skottlinjen för flera anklagelser. Framför allt handlar det om att han ska ha tjallat på andra patrioter i samband med en misshandel i Finland. En annan anklagelse som vanligtvis riktas mot delar av Blood and Honour är att de bara profiterar på den nationella rörelsen. Detta har gjort att det finns en djup spricka i vänskapsbanden mellan framför allt Stockholm och Skåne, men även danskarna är irriterade på Skånefraktionen. Utåt sett har inte mycket av detta synts. De som står längst från varandra har i det tysta grävt ned stridsyxan, men ”Jäsa” visade sig inte på spelningen i helgen. Anledningen – hotelser från flera andra fraktioner och grupper. Jimmy Carlqvist som är frontfigur för Blood and Honour Småland tillbakavisar dock dessa uppgifter och säger att det var av familjeskäl som ”Jäsa” inte kunde delta i spelningen.


Ökad aktivism i Småland


Sedan årsskiftet har nazistiska organisationer blivit mer verksamma i Småland. Det har gått flera år sedan några organiserade nazistorganisationer varit aktiva på det sätt som nu kan skönjas. Det är framför allt Nationalsocialistisk Front och Blood and Honour som har visat framfötterna. Men även Nationell Ungdom har växt sig något starkare i Småland.

I april höll man en konsert utanför Alvesta på Hitlers födelsedag. Den gången slog polisen till och anhöll två personer som misstänktes för hets mot folkgrupp. Den 25:e oktober har NSF annonserat att en demonstration ska hållas mot ett planerat moskébygge i Växjö. Blood and Honour har redan annonserat att de tänker gå i första ledet.

I Ljungby har kommunen agerat efter att aktiviteterna ökat. I förra veckan tog kommunfullmäktige beslutet att inrätta en ny tjänst för en ungdomssekreterare som ska arbeta förebyggande med dessa frågor.

Helgens konsert hölls till minnet av Blood and Honours grundare, Ian Stuart Donaldsson. Liknande minnes-spelningar har hållits utomlands, bland annat i England. Från början var tanken att man även skulle arrangera en demonstration i samband med spelningen. Den demonstrationen skulle NSF hålla i. Demonstrationsdatumet hade dock redan satts, så arrangörerna valde att enbart satsa på spelningen.


Fem greps efter konserten


Efter spelningen så drog ett litet gäng av nazister in till Ljungbys centrala delar där de bråkade med kroggäster. Fem personer omhändertogs av polis, men släpptes på söndagsförmiddagen. En av männen är misstänkt för brott mot knivlagen.


Ekonomiskt efterspel


Spelningen drog inte alls in de mängder med pengar som arrangörerna hade förväntat sig. Till sina egna sympatisörer hade man talat om att uppemot 500 personer skulle komma till spelningen, men det dök inte upp mer än runt 80 personer. Konserten blev en ekonomisk förlust av större mått. Till en början verkade det inte som om man skulle få in tillräckligt med pengar för att betala banden deras gage. Det löste sig dock med nöd och näppe.

- Vi hade nog räknat med fler personer, det måste jag säga. Men samtidigt så vet jag ju att det är på vinst och förlust som personer tar sig till våra evenemang eftersom vi inte kan garantera lokal och annat, säger Jimmy Carlqvist.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons