Norsk nazist försökte rymma till Sverige | Expo.se

Norsk nazist försökte rymma till Sverige

Publicerad 2003-10-28 15:03

Den norske nazisten Varg Vikernes mer känd som "Greven" rymde och försökte ta sig till Sverige. I flyktbilen återfanns militärt automatvapen.

(28/10 2003) Den norske nazisten och förre satanisten Varg Vikernes greps i helgen av norsk polis efter en rymning. Det var under en permission på lördagen som Varg Vikernes smet från polisen och försvann i en bil som en vecka tidigare inköpts av en medfånge på anstalten.

Enligt uppgifter från norsk polis försökte han ta sig till Sverige men vände åter mot Oslo. Ett stort polisuppbåd grep Vikernes i Sigdal utanför Oslo. Den norska polisen som vanligen inte bär vapen var under gripandet kraftigt beväpnad.

Flykten var noga förberedd. Vid gripandet hittades en AG3, norska försvarets standardvapen, kamouflagekläder, gasmask samt en GPS-navigator och kartor i bilen.

Varg Vikernes, som stundom är mera känd under pseudonymen ”Greven”, började sin karriär som satanist och centralperson i det egna black metalbandet Burzum. 1993 greps han för att ha mördat en bandmedlem. Han dömdes till 21 års fängelse för dråp och för mordbränder mot tre norska kyrkor.

Under tiden i fängelset blev han odinist och fick kontakt med new age-gurun Jan Erik Kvamsdal och det hårdföra nynazistiska gruppen Zorn 88. Han bytte ideologisk grund och började kalla sig odinist och blev medarbetare i nazitidningen Gjallarhorn. I slutet av 1990-talet skapade han rubriker när det visade sig att han drev den nazistiska organisationen Norsk Hednisk Front från insidan av fängelset.

I slutet av 1990-talet utgav han med Kvamsdals hjälp boken Vargsmål, som blivit något av ett ideologiskt kultdokument för den rörelse som anknyter till hednisk nazism. Vikernes ideologi är ett blandning av tankar som lånar begrepp från hedendom, asatroende och nazism.

Nu sitter han häktad misstänkt för grovt rån som i Norge kan ge upp till 12 års fängelse. De norska myndigheterna betraktar Varg Vikernes som oberäknelig och farlig. Hans rymnning har satt igång en debatt i Norge där kritikerna menar att långtidsdömda inte ska sitta fängslade på öppna anstalter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons