Sjöbo blir flyktingvänligt igen | Expo.se

Sjöbo blir flyktingvänligt igen

Publicerad 2003-10-01 15:50

(1/10 2003) 1988 hamnade skånska Sjöbo på Europakartan då centerpartiets lokalavdelning under ledning av Sven-Olle Olsson revolterade mot partiledningen och förde en hårdför kampanj om stopp för flyktingmottagning. I valet 1988 arrangerades en folkomröstning om flyktingmottagandet som nej-sidan vann.

Den efterföljande debatten blev infekterad och skandalerna avlöste varandra då flyktingvänner mordhotades och det avslöjades att en av författarna till en skrift om flyktingmotståndet i Sjöbo hade författats av en känd ideolog i fascistorganisationen Nysvenska Rörelsen. Dåvarande centerledaren Olof Johansson konstaterade att centern inte accepterade bruna löss i fanan. Sjöbocentern uteslöts från moderpartiet och startade Sjöbopartiet.

I missnöjesvalet 1991 då Ny Demokrati fick 6,7 procent av rösterna i Sverige, vann Sjöbopartiet 27 600 röster i Skåne och hela 26 procent av rösterna i Sjöbo. Det blev en stor lokal framgång och partiet blev störst i kommunen.

Under några år i början av 1990-talet uppmärksammades Sjöbocenterns revolt i debatten i Europa och det lokala Sjöbopartiet hyllades av flertalet rasistiska grupper i landet. Under en tid talades det om att Sjöbopartiet hade chans att ta sig in i riksdagen om partiet breddades till andra län. Av detta blev intet. Redan i valet 1994 minskade Sjöbopartiets röster och både i valen 1998 och 2002 har stödet till partiet minskat kraftigt. Det viktigaste fästet är fortfarande Sjöbo där partiet håller nio mandat. Sjöbopartiets väljarstöd och de rasistiska rösterna i övriga Skåne har istället hamnat hos bland annat Sverigedemokraterna. I valet 2002 ställde även Sven-Olle Olsson upp på Sverigedemokraternas riksdagslista.

Nu har vinden vänt i Sjöbo. Kommunen har i år slutit avtal med Migrationsverket om att återuppta flyktingmottagningen med 25 flyktingar om året. Kommunstyrelsens ordförande Stefan Lundgren (m) säger att Sjöbos rykte som rasistkommun håller på att tvättas bort.

– När man träffar folk på gatan, framförallt ungdomar, så tycker de att det är en självklarhet att vi ska kunna ha ett mångkulturellt Sjöbo, säger Stefan Lundgren till Kyrkans tidning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons