Enerström gripen för skott mot polis | Expo.se

Annons

Enerström gripen för skott mot polis

Publicerad 2003-11-30 12:31

(30/11 2003) Läkaren, Palmehataren och högerextremisten Alf Enerström greps på fredagen för att ha skjutit en kvinnlig polis i samband med att kronofogden skulle avhysa honom från en sjurummare på Norr Mälarstrand. Han har inte betalat hyra på ett halvå och har stora skulder. Det kan förmodas att gripandet är slutpunkten för en av Sveriges märkligaste politiska karriärer.

Alf Enerström är i dag 74 år gammal och i det närmaste okänd för en yngre generation. På 1970- och 1980-talet var han en av landets mest kända högerxtremister. Han betraktades som en av de viktigaste aktörerna i den krets av aktivister med anknytning till Europeiska Arbetarpartiet (EAP) och andra högerextrema grupper som år efter år drev en besinningslös hatkampanj mot statsminister Olof Palme. Enerström var alltid en udda fågel även i detta sammanhang.

Enerström var på 1960-talet socialdemokrat. Enligt egna utsagor ska han ha varit vikt för en ministerpost och påtänkt som efterträdare till Olof Palme, vilket dock ingen socialdemokrat någonsin hört talas om. Enerströms konflikt med regeringen Palme inleddes i början av 1970-talet. Än idag beskrivs det i vissa massmedia som en ”ideologisk konflikt” mellan Enerström och Palme. I själva verket handlade om ett ganska enkelt vårdnadsärende. Enerström var vid den tiden läkare i Värmland och gift med den firade skådespelerskan Gio Petré, då en son ur ett tidigare äktenskap tvångsomhändertogs av de sociala myndigheterna. Gio Petré, som var känd från Ingmar Bergmans Smultronstället och en rad erotiska filmer på 1960-talet, var fanatisk abortmotståndare och Enerström förfäktade den ungefärliga tesen att Palme höll på att omvandla Sverige till en sovjetisk lydstat. Paret fann varandra i den politiska kampen mot Palme.

Någon exakt definition på Enerströms åsikter är svår att ge men tillsammans med sin fru drog han igång kampanjen ”Socialdemokratisk Opposition”, vars huvudsakliga verksamhet under mer än ett decennium var huvudlösa annonskampanjer i massmedia mot Olof Palme och socialdemokratin. Annonskampanjen, som gick under temat ”Vi anklagar regringen Palme…”, torde under årens lopp ha kostat flera miljoner kronor och finansierades genom insamlingar och bidrag från icke namngivna företagare.

Socialdemokratisk Opposition fick snabbt stöd från olika högerextrema grupper, däribland EAP som på 1970-talet specialiserat sig på en snarlik anti-Palmekampanj. Palme anklagades för att vara internationell nazist och terrorist i sällskap med bland andra USA:s utrikesminister Henry Kissinger, Tysklands förbundskansler Willy Brandt och den amerikanske finansmannen John D Rockefeller som anklagades för att planera ”massmord” på miljoner människor. Genom EAP:s frontorganisation ”Antidrogkoalitionen” anklagades Palme för att vara narkoman och samtidigt agent för internationella narkotikakarteller.

Anklagelserna kan i efterhand tyckas vettlösa men i det infekterade debattklimatet fanns ingen anklagelse som var så befängd att den inte kunde ventileras och det fanns alltid en marknad för onda tungor. I detta kampanjande blev Enerström en nyckelspelare. I samband med debatten om löntagarfonder på 1980-talet bildades kampanjorganisationen ”LO-medlemmar mot fonder” som drev kampanjer med stora dagspressannonser. Bakom kampanjen stod EAP och för finansieringen svarade Alf Enerström. Då Olof Palme mördades 1986 hårdgranskades av förklarliga skäl både EAP och Alf Enerström. Enerström blev också favorit hos flera privatspanare som framförde olika teser om Palmemordet.

På 1990-talet minskade intresset för Enerström. 1998 drev han fortfarande valkampanj med ”Socialdemokratisk Opposition” - antalet medlemmer torde ha inskränkt sig till honom själv. Samma år hade också Gio Petré fått nog och skilde sig från honom, vilket föranlett Enerström att under senare år tillbringa åtskillig tid i tingsrätter i samband med civilrättsliga tvister om bland annat en gemensam egendom i Värmland. 2001 dömdes Enerström till några månaders fängelse för att ha hotat Petrés advokat med kniv.

Än idag rycker de gamla vännerna ut till Enerströms försvar och på senare år har han bland annat dykt upp som gästkrönikör i tidskften Contra medan den så kallade Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter ännu på internet publicerar gammal EAP-propaganda som utmålar Enerström som ett offer för den totalitära socialismen i Sverige. Frågan är om dessa gamla vänner kommer att dra lans för Enerström än en gång.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons