Gustav Adolfs-firande i flera städer | Expo.se

Gustav Adolfs-firande i flera städer

Publicerad 2003-11-07 10:52

Patriotiska studentförbundet arrangerade igår traditionsenligt firande av Gustav II Adolfs dödsdag i Göteborg. Ett tiotal fanbärare deltog i marschen som gick från Studenternas hus längs med Avenyn ner till Gustav Adolfs torg, där förbundets ordförande Torsten Persson höll tal.

Det minimala tåget drygades ut av Göteborgs stads paradorkester Göta Lejon som spelade marschmusik kombinerat med sydamerikanska toner.
På Gustav Adolfs torg mötte ett sjuttiotal personer upp, däribland ett tjugotal aktivister i Nationaldemokraterna med ungdomsförbund.

Nationaldemokraterna har sedan bildandet 2001 tagit över Sverigedemokraternas funktion i Gustav Adolfsfirandet i Göteborg. Sverigedemokraterna har inte haft något organiserat deltagande i marschen sedan dess.

I Göteborg arrangerade Patriotiska studentförbundet igår traditionsenligt firande av Gustav II Adolfs dödsdag. Ett tiotal fanbärare deltog i marschen som gick från Studenternas hus längs med Avenyn ner till Gustav Adolfs torg, där förbundets ordförande Torsten Persson höll tal.

Nationell ungdom i Sundsvall
I Sundsvall arrangerade Nationell ungdom en manifestation till minne av Gustav II Adolf på Stora torget. Enligt organisationens hemsida höll Fredrik Vejdeland från Svenska motståndsrörelsen ett tal vid Gustav Adolfs-statyn på Stora torget i Sundsvall. Talet avslutades med ”en tyst stund för krigaren”.

Sverigedemokrater i Uppsala
Sverigedemokraternas kommunförening i Uppsala passade på att lägga ner en krans vid Obelisken i Odinslund under sitt Gustav Adolfs-firande. Partiets Joakim Larsson hann även genomföra ett kortare tal innan den traditionella studentmarschen kom till platsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons