Le Pen träffade historierevisionist i Budapest | Expo.se

Le Pen träffade historierevisionist i Budapest

Publicerad 2003-11-18 18:00

På det ungerska rasistpartiet MIEP:s hemsida förevigas mötet mellan David Irving, Istvan Csurka och Jean-Marie Le Pen.

(18/11 2003) Den franska fascistledaren Jean-Marie Le Pen talade tillsammans med den brittiske historierevisionisten David Irving vid sitt besök i Budapest den 23 oktober. Det var vid ett besök hos det starkt antisemitiska ungerska partiet MIEP som Le Pen gjorde gemensam sak med den ökände historierevisionisten.

De båda talade vid en demonstration till minne av den ungerska revolten mot Sovjetunionen 1956, arrangerad av MIEP. Vid demonstrationen förklarade David Irving att de franska och brittiska regeringarna inte stödde ungernrevolten eftersom man var upptagna med att försvara Israeliska intressen i den pågående Suez-krisen. Jean-Marie Le Pen och David Irving varnade demonstranterna för ett framtida ungerskt medlemskap i Europeiska unionen. MIEP-ledaren Istvan Csurka fyllde i och förklarade att ett ungerskt EU-medlemskap skulle leda till att Ungern blev ett Europas flyktingläger.

Sålde Mein Kampf
MIEP, Magyar Igazság es Élet Pártja, var tidigare ett av Sverigedemokraternas europeiska broderpartier. Partiets tidning Magyar Forum är fylld av antijudiska konspirationsteorier och rasistiska inlägg riktade mot framför allt romer. Partiledaren Istvan Csurka har framfört påståenden om att världens judar förbereder sig inför en framtida militär ockupation av Ungern. Vid partiets möten såldes 1997 bland annat den ungerska utgåvan av Mein Kampf.
Förra året förklarade partiets vice ordförande att ”ungrarna måste göra sig av med judarna innan de tar vår plats”.

Inte första besöket
Årets besök i Budapest var inte Jean-marie Le Pens första. I oktober 1996 deltog det franska fascistpartiets ledare i en annan demonstration, även den gången till minne av ungernrevolten och med MIEP som arrangörer. Sverigedemokraternas partiordförande Mikael Jansson skrev om Le Pens besök i Ungern i partiorganet SD-kuriren 1998.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons