Blood & Honour-ledare häktad

Publicerad 2003-12-22 13:44

(22/12 2003) Blood & Honour Smålands ledare Jimmy Carlqvist häktades idag, tisdag, på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel och övergrepp i rättssak. Tillsammans med en 24-årig aktivist från Ljungby deltog Carlqvist i en våldsam attack mot en lägenhetsfest i Växjö natten till lördagen. Även 24-åringen häktades under tisdagen misstänkt för grov misshandel. Han misstänks även för fler fall av misshandel samt stöld.

Det var tidigt på lördagmorgonen som en grupp på sex personer beväpnade med slagträn och stolsben gick till våldsamt angrepp mot festdeltagare i en lägenhet i Växjö. Lägenheten totalförstördes vid attacken och samtliga festdeltagare fick föras sjukhus. En person bröt foten efter ett försök att fly undan attacken genom att kasta sig ut genom ett fönster. En annan festdeltagare ska ha fått en TV-apparat över sig under tumultet.
Motiven bakom attacken var andra än politiska.

Jimmy Carlqvist var tidigare i år huvudarrangör bakom Blood & Honour och Sniper records konsert i Växjö. Konserten arrangerades till minne av Vit makt-musikern och nazisten Ian Stuart Donaldsson.

24-åringen har tidigare varit medlem i Nationalsocialistisk front och misstänks nu för totalt sex fall av misshandel under loppet av sex månader. Han uppgav sig vara ångerfull under häktningsförhandlingen.

Aktivister kring Blood & Honour i Småland har under det senaste året varit inblandade i en rad våldsbrott i framför allt Växjö och Ljungby. I slutet av november var avdelningen värd för ett möte i Växjö med representanter från flera lokalavdelningar av den våldsinriktade organistionen.

MIKAEL EKMAN
DANIEL OLSSON

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.