Hotfull retorik bland talare | Expo.se

Annons

Hotfull retorik bland talare

Publicerad 2003-12-06 20:27

Löften om kamp mot “kosmopoliter” och påståenden om att etablerade politiker är “ansvariga för mordet på Daniel Wretström” var det bärande temat bland talarna i årets Salemmanifestation.

Jonas de Geer upprepade till stora delar sitt angrepp från i fjol mot det han kallar “den offentliga lögnen om det mångkulturella samhället”. Ett bärande tema i den främlingsfientliga retoriken är påståenden om att invandringen hotar det svenska folket bland annat i form av våld av det slag som drabbade Daniel Wretström.

Även Thomas Ölund från Blood & Honour hävdade att etablissemanget bär skulden för mordet.

Magnus Söderman höll ett hotfullt tal om att ”motståndets tid är inne” och menade att det är dags att visa alla kosmopoliter, politiker och andra vad det innebär. Orden är olycksbådande eftersom de kommer från en av ledarna för Svenska Motståndsrörelsen (SMR) som hyllar den amerikanske terroristfilosofen William Pierce. SMR menar att endast väpnad kamp kan “rädda den vita rasen”. Det var SMR:s ledare Klas Lund som greps för olaga kårverksamhet och olaga vapeninnehav för två veckor sedan.

Nationaldemokraternas partiorganisatör Tor Paulsson spädde på retoriken.

– En dag ska makthavarna ställas inför folkets domstol. Gudrun Schyman och Göran Persson och alla andra landsförrädare ska ställas till svars och det straffet ska kännas, sa Paulsson.

Anders Ärleskog, ledare för Nationalsocialistisk Front höll ett tal mot demokratin och hävdade bland annat att demokratin “bär skulden” för mordet på Daniel Wretström.

Vid slutet av manifestationen talade tillresta gäster från utlandet. En av dem la ut texten om den “etniska grupp” som styr världsekonomin – en tydlig hänvisning till judarna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons