Karl XII-firande i flera städer

Publicerad 2003-12-01 15:07

Lund 29 november:


Sverigedemokraternas Ungdomsförbund genomförde firandet en dag i förväg. Syftet var enligt organisationen att man ville undvika bråk. Demonstrationen hade förberetts i samarbete med polisen. Enligt tidningen Sydsvenskan dök ett 40-tal aktivister upp. Förutom Sverigedemokraternas Ungdomsförbund så deltog även Nationaldemokratiska studentföreningen i Lund.


Lund 30 november:


30:e novemberföreningen med Lars Hultén i spetsen höll en manifestation vid Tégnerstatyn i Lund. Samlingen drog bland annat till sig folk från Nationaldemokraterna.


Kalmar 30 november:


Enligt egen utsago ska Nationalsocialistisk Front Kalmar genomfört en minnesstund. Firandet begränsades dock till ett besök i Domkyrkan där man tände ett ljus. Efteråt rapporterades om flygbladsutdelning inför Salem i ett köpcentrum.


Helsingborg 30 november:


Ett gäng ungdomar samlades vid Knytpunkten. Med sig hade de flaggor nazistiska symboler. De ska också ha skrikit ”sieg heil”, skriver Helsingborgs Dagblad. När polisen kom till platsen hade en del av gänget försvunnit därifrån. 20-talet aktivister som var kvar kunde skingras av polisen utan dramatik.

Inga konfrontationer ska ha uppstått vid någon av demonstrationerna.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!