Sammanfattning 14.00 | Expo.se

Sammanfattning 14.00

Publicerad 2003-12-06 14:27

Polisen har beslagagit bl a denna 80 cm långa påk som kamouflerades som flagga.

En spänd stämning råder i Salem som under lördagen är en belägrad kommun. I kommunhuset finns för närvarande omkring 30 personer på plats inför dagens Salemdemonstration. Krishanteringsgruppen har förberett dagen i sex veckor.

Under dagen sker två demonstrationer, en antirasistisk och en nationell. Tillståndet för den antirasistiska demonstrationen går ut klockan 14.00, men på grund av att polisen visiterar många deltagare har den ännu knappt inletts. Det finns följaktligen stor risk för förseningar. Samlingen för den nationella demonstrationen sker klockan 16.00.

UNDER MORGONEN HAR polisen satt upp kravallstaket i Salem. Polisens målsättning är att hålla demonstrationerna åtskilda från varandra.

Vid 13-tiden hade några hundra motdemonstranter samlats vid Rönninge torg. Polisen visiterade alla motdemonstranter som kommer med pendeltåg till Salem. I flera fall har plakatpinnar och liknande tagits ifrån demonstranterna.

Nätverket mot rasism har hållit en presskonferens där bland andra Mats Einarsson, riksdagsledamot från vänsterpartiet, Zaida Catalán, språkrör för Grön ungdom deltog.

- Det är viktigt att det inte bara är en folklig mobilisering, utan även en parlamentarisk mobilisering mot nazismen, säger Zaida Catalán.

Mats Einarsson varnar för att ta alltför lätt på den nazistiska manifestationen senare i dag.

- Vi ska inte vara naiva när det gäller nazisterna, det är inte bara en demonstration, utan de skrämmer också folk, säger han.

RAPPORTER UTIFRÅN LANDET uppger att morgonens snöoväder skapat problem för de som försöker ta sig till den nazistiska demonstrationen senare i dag. Aktivister från Växjö och Kalmar tillhör dem som fått problem. Det är tveksamt om de kommer att hinna upp i tid till demonstrationen.

Polisen i Värmland avvisade under fredagen sex personer vid norska gränsen. Enligt polisen var de vänsteraktivister på väg till Salem för att demonstrera mot nazisterna. Samtliga är tidigare dömda för brott, enligt polisen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons