Sammanfattning 21.30 | Expo.se

Sammanfattning 21.30

Publicerad 2003-12-06 21:36

Salemdemonstranter anförda av tyska trumslagare.

Robert Vesterlund, ledare för nazisajten Info-14, var konferencier vid årets Salemmanifestation. Talen präglades av mer hotfull retorik än någonsin tidigare.

Flera av talarna hävdade att “kosmopoliter” – ett nazistiskt kodord för judar – är ansvariga för våldet mot svenskarna och Tor Paulsson, partiorganisatör för Nationaldemokraterna, spädde på med löften om att etablerade politiker ska “bestraffas”.

– En dag ska makthavarna ställas inför folkets domstol, sa Paulsson. Gudrun Schyman och Göran Persson och alla andra landsförrädare ska ställas till svars och det straffet ska kännas.

Magnus Söderman, som representerar den terroristromantiska gruppen Svenska Motståndsrörelsen, höll ett hotfullt tal om att ”motståndets tid är inne”. Han hävdar att det är dags att “visa alla kosmopoliter, politiker och andra vad det innebär”.

Anders Ärleskog, ledare för Nationalsocialistisk Front (NSF) markerade öppet avståndstagande från demokratin och hävdade bland annat att denna “bär skulden” för mordet på Daniel Wretström.

MANIFESTATIONEN I SALEM är nu avslutad och deltagarna har börjat röra sig från Salem. Enligt Stockholmspolisen rör sig de flesta in mot de centrala delarna av Stockholm.

Polisen har under kvällen ökad bevakning i form av patrullerande och bilburna poliser i Stockholm.

- Hittills har det varit lugnt. Vi upplever att vi har situationen under kontroll, sa polisens presstalesman Mats Nylen vid halv niotiden.

Nylen uppger att fyra poliser skadats under aftonens sammandrabbing. En polis har fått axeln ur led medan tre poliser fått lättare skador. Sammanlagt har tolv personer förts till sjukhus. Några antirasistiska demonstranter har fått skallskador.

POLITISKA KOMMENTARER FRÅN de etablerade partierna har under kvällen kommit in till Expo.

Kristdemokraternas partiledare Alf Svensson tycker att Salemmarschen är genant för demokratin.

– Om vi inte klarar att skapa respekt för varje människas värde och om nazisternas värderingar får fäste, så är det den farligaste av farsoter vi kan drabbas av, säger Alf Svensson till Expo.

GUSTAV FRIDOLIN (mp) menar att det är allvarligt att de etablerade partierna inte tydligare gör någonting åt den största nazistiska demonstrationen i efterkrigstid.

– Det som hade varit positivt var om det hade varit en stor fredlig motdemonstration med de etablerade partierna i stället, men när det uteblir så blir det så här, säger Fridolin till Expo. Han syftar på den militanta klungans sammanstötning med polisen.

Fridolin anser att miljöpartiet gjorde rätt som deltog i motdemonstrationen.

– Vi avslutade demonstrationen på utsatt tid. Det är synd att det finns mötesdeltagare som inte följer de överenskommelser som vi haft.

VÄNSTERPARTIETS ULLA HOFFMAN anser att det är horribelt att nazisterna blir så många och demonstrerar på det sätt de gör. Hon menar att det är de politiska partiernas ansvar att föra en politik som visar att de tar avstånd från rasism. Hon säger också att det är viktigt att vuxna närvarar vid manifestationer mot rasism och nazism för att visa att de kan genomföras på ett fredligt sätt.

– Det är viktigt för mig att unga människor kan engagera sig mot nazism och rasism utan att behöva vara så rädda för våld att de väljer att stanna hemma.

– Jag har grannar vars barn väldigt gärna ville vara med vid motdemonstrationen i dag men eftersom vi inte kunde garantera att det inte skulle bli våld så fick de inte åka, säger Ulla Hoffman till Expo.

CENTERNS PARTISEKRETERARE Jöran Hägglund menar att de etablerade partierna redan tar avstånd från rasism och nazism men anser att de etablerade partierna ännu kraftigare måste ta tag i problemet.

– Det är alldeles uppenbart att det är en fruktansvärd utveckling som sker i Salem, säger Jöran Hägglund till Expo.

– Det finns en ganska god kunskap om att dessa krafter växer och det är viktigt att vi tar tag i problemet, säger han.

Övriga partier har ännu inte kommit in med kommentarer men ska återkomma under kvällen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons