Tommy Funebo lämnar SD | Expo.se

Tommy Funebo lämnar SD

Publicerad 2003-12-30 17:55

(30/12 2003) Sverigedemokraternas förre nationelle partiorganisatör Tommy Funebo är näste man till rakning i den interna partifejden mellan ”traditionalister” och ”förnyare” inom partiet.

Partistyrelsen har inlett ett uteslutningsärende mot Funebo. Han anklagas för att ha ”agerat egensinnigt” och försökt underblåsa och skapa stridigheter i partiet. Under den senaste tiden har han även offentliggt anklagat partikamrater för extremism, säger Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Uteslutningsärendet skulle ha behandlats av partistyrelsen i januari, men Funebo valde att självmant lämna partiet.

– Avhoppet var väntat, säger SD:s pressekreterare Mattias Karlsson.

Vad är det konkreta man går på för att utesluta?

– Han har gjort sig omöjlig det senaste året och bara ägnat sig åt att splittra partiet och motarbeta folk.

– Mitt förtroende för Funebo försvann då han försvarade Göran Hagberg i Kristinehamns-Posten i samband med bråket om Hagbergs antisemitiska brev, säger Mattias Karlsson.

Mikael Jansson, SD:s partiledare är fåordig och uppger att motsättningarna med Funebo handlar om sådant som ligger inom den organisatoriska sfären, inte politiska motsättningar.

Jimmy Windeskog i partistyrelsen är också företegen och hänvisar till pressmeddelandet.

Tommy Funebo själv vill inte uttala sig för Expo. Till Värmlands Folkblad motiverar han avhoppet med att han inte vill ta ansvar för ett parti som ”visar nazistiska tendenser”. Han hänvisar till att tyska partihälsningar gjordes på ett födelsedagsfirande för en uppsatt partiföreträdare.

– Jag kan heller inte acceptera att SD har upprättat kontakt med en av Belgiens ledande antisemiter och som dessutom förespråkar politiskt våld, säger Funebo till Värmlands Folkblad.

Avhoppet kommer samtidigt som beskedet om att två av Sverigedemokraternas ledamöter i fullmäktige i Värmland hoppar av till Sveriges Pensionärers Intresseparti, SPI. Det är Göran Hagberg i Kristinehamn och Kjell Thalin i Forshaga.

Hagberg uppmärksammades tidigare i höst i samband med att Expo avslöjade att han hade skrivit brev med antisemitiskt innehåll till regeringskansliet och Kulturdepartementet. I samband med en intern maktstrid med Runar Filper, ordförande i SD-Värmland. Hagberg valde till sist att lämna partiet.

Hagberg, Thalin och Funebo har nu sökt medlemskap i Sveriges Pensionärers Intresseparti. SPI håller för närvarande på att omorganiseras efter bakslaget i valet 2002.

Stieg Larsson & Fredrik Malm


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons